Newsroom ČT24 se vrací po letní odmlce. Nabídne podcasty i moderátorku Řezníčkovou

Po letní pauze se do vysílání vrací pořad o médiích Newsroom ČT24 – a přináší seriál o mediální revoluci před třiceti lety, dva autorské podcasty týdně nebo několik nových rubrik. Vedle Luboše Rosího, který diváky zákulisím novinářské práce provádí už pět let, pak bude během podzimu velmi často moderovat nedělní tematickou půlhodinu také další tradiční tvář pořadu Tereza Řezníčková.

Fenomén fake news, hrozby z dezinformačních médií, kontroverzní vystupování některých tiskových mluvčích, ale taky témata, jako jsou novinářská fotografie, etické problémy současné žurnalistiky nebo reakce médií na aktuální složité kauzy – to jsou nejčastější body ve scénáři pořadu.

Stále narůstající počet diváků a prodloužená stopáž pak dokazují, že si Newsroom našel své publikum; spolu s vědeckými pořady patří dlouhodobě mezi nejsledovanější týdeníky na ČT24. V současnosti už se na obrazovkách objevuje pátým rokem a po letní pauze se tvůrci pouští do dalších novinek.

„Tou hlavní je vytvoření pravidelných podcastů o mediálním dění, které budeme publikovat vždy ve čtvrtek a v neděli,“ říká dramaturg pořadu Luboš Rosí s tím, že nepůjde o žádné kopírování nebo dublování se s pořadem samotným.

„Forma podcastů nám umožní jednotlivým tématům věnovat mnohem větší prostor. Třeba v prvním díle jsme před pár dny mohli k roli novinářů u kauzy Čapí hnízdo do podcastu zařadit tři velmi zajímavé a skutečně dlouhé rozhovory s respondenty, z nichž by se do nedělního televizního pořadu vešel vždy jen zlomek ve formě krátkých výpovědí. Kdo tedy bude chtít slyšet původní redakční materiály tzv. z placu, tomu by podcasty mohly vyhovovat,“ soudí Rosí.

K dispozici budou tyto pravidelné nahrávky na všech platformách, jako jsou třeba Soundcloud, Apple Podcasts, Spotify nebo aplikace Podcasty Google.

Třicet let od revoluce v médiích

Zajímavým oživení pořadu by měla být taky nová rubrika Mediální revoluce věnovaná proměnám hromadných sdělovacích prostředků spolu s listopadem 1989. Diváci se průběhu podzimu postupně v tematických reportážích dozví, jak to v revolučním roce vypadalo v tuzemských redakcích, ať už v těch oficiálních, nebo i v těch samizdatových.

Seriál také ukáže, jak se během celého klíčového roku média měnila, jak z nich mizela cenzura a jaká mezi novináři vládla atmosféra.

V prvním díle se například reportérka Barbora Loudová zaměřila na fenomén předrevoluční i přímo revoluční reportážní fotografie třeba v Mladém světě nebo speciálním čísle časopisu Vlasta.

„Stál jsem přímo v davu volajícím po svobodě. Vedle byl kordon policistů. V jeden okamžik jsem si dodal odvahy, přistoupil jsem a udělal jsem několik záběrů,“ vzpomíná v pořadu přímo na Národní třídě Jan Šibík.

Kromě něj byl na místě také třeba fotograf Jan Šilpoch. Reportoval také o pár dní později ze zaplněného Václavského náměstí. Jeho fotografie se pak dostala i na titulní stranu legendárního Mladého světa. Šilpoch i Šibík tak navíc oba zavzpomínají na práci pro předlistopadovou časopiseckou ikonu.

Luboš Rosí a Tereza Řezníčková

Z dalších rubrik chtějí tvůrci Newsroomu akcentovat i menší, osvědčené formáty. „Už během jara u diváků hodně fungovala pestrost pořadu díky krátkým rubrikám Lajk, Tweet týdne, Mediální přestřelka nebo třeba Karikatura. Takže kromě obsáhlých závažných mediálních témat chceme dál přinášet i tyto drobné, často zajímavé střípky z mediálního dění,“ potvrzuje dramaturg Luboš Rosí.

Vedle něj bude novou výraznou tváří pořadu taky jeho kolegyně Tereza Řezníčková. Ta je s jedinou přestávkou v redakci Newsroomu už skoro čtyři roky. Sedmadvacetiletá absolventka žurnalistiky z Karlovy univerzity se dosud specializovala na náročná hlavní mediální témata týdne z pozice reportérky, během podzimu ale bude diváky sama provázet každým třetím dílem.

„Těším se hlavně na to, že pořad budeme posouvat i po formální a obrazové stránce. Natáčíme ho ze Studia 9, kde dosud nebylo moc zvykem vidět moderátory při chůzi nebo střídat v každém ze vstupů třeba hned několik kamer. To ale Newsroomu oproti jiným formátům dodává zvláštní dynamiku a kromě režiséra a kameramanů je tohle právě výzva i pro moderátory,“ tvrdí bývalá regionální zpravodajka České televize.

První díl Newsroomu po letní pauze odvysílá ČT24 stejně jako vždy v neděli dvě minuty po 22. hodině.