Facebook manipuloval s výběrem zpráv. Konzervativní z trendů vyřazoval

Zaměstnanci největší sociální sítě odstraňovali témata podle svého politického smýšlení, většinou ta konzervativní. Do výběru se nedostaly například zprávy o konferencích amerických konzervativců nebo o podezřelém postupu federálního daňového úřadu proti konzervativním skupinám před posledními prezidentskými volbami ve Spojených státech. A podle instrukcí svých nadřízených do trendů nedávali ani zprávy o samotném Facebooku.

Tito takzvaní kurátoři ošetřovali sekci trendů od roku 2014, kdy ji Facebook zavedl. Šlo o několik mladých novinářů, kteří podle slov jednoho z nich pak vkládali do trendů vybrané zprávy, které by se tam na základě spravedlivého automatického výběru nedostaly, ale jejich manažeři je považovali za důležité.

Další z bývalých zaměstnanců potvrdil, že se zprávy zveřejněné nejprve v konzervativních médiích blokovaly do té doby, dokud se neobjevily v těch hlavních, například v BBC nebo v CNN, přestože by podle algoritmů v trendech byly.

Předpisy jsou, ale…

Na otázku novinářů, zda Facebook skutečně blokoval konzervativní témata, zástupci společnosti přímo neodpověděli. Serveru Gizmodo, který se zprávou přišel, ale sdělili, že pro udržování neutrality v sekci trendů má firma přísné předpisy, které nelze obejít.

Facebook sice prohlašoval, že tato kolonka odráží výlučně oblíbenost témat mezi uživateli, ve skutečnosti ale odráží spíš politické sklony redaktorů a požadavky celé korporace a uživatelům, kterých je po celém světě víc než 1,5 miliardy, tak trochu diktuje, co budou v dané chvíli číst.

Více novinek ze světa médií přinesl nedělní Newsroom ČT24:

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)