Slovenská televize ředitele zatím nevybrala, další volba bude ve středu

Bratislava - Veřejnoprávní Slovenská televize (STV) zůstává po čtyřech měsících i nadále bez generálního ředitele. Do druhého kola postoupili z celkem 19 kandidátů tři - Štefan Nižňanský, Jozef Mračna a Vladimír Repčík. Uchazeče, kteří postoupili, bude televizní rada znovu hodnotit ve středu 16. dubna, řekl předseda rady Bohumír Bobocký.

Největší podporu získal bývalý moderátor Československé televize Nižňanský s osmi hlasy, minimální počet ke zvolení však byl deset hlasů z celkových 15. I v dalším kole volby bude ke zvolení ředitele potřeba nejméně deset hlasů, později se však kvórum sníží.

Posledního ředitele STV Radima Hrehu odvolala rada po ročním působení 11. prosince za to, že podle ní neplnil povinnosti vyplývající ze zákona a televize za něj špatně hospodařila. STV nyní vede jako statutární zástupce její technický ředitel Mračna.

Nový šéf STV bude mít na starosti mimo jiné přechod na digitální vysílání. Televize chce již v srpnu spustit digitální sportovní kanál a později nabídnout v digitální kvalitě všechny své programy.

STV má letos rozpočet 2,5 miliardy korun, má však naplánovanou ztrátu 143 milionů Sk. Televize hospodaří dlouhodobě se ztrátou, od nového zákona o výběru koncesionářských poplatků si však slibuje zvýšení příjmů. Od tohoto měsíce totiž musí za veřejnoprávní televizi a rozhlas platit každá slovenská domácnost i firma; dosud, stejně jako v České republice, platili poplatky pouze majitelé přijímačů.

Vydáno pod