ČT24 dnes slaví třetí narozeniny, zpravodajství čekají změny

Praha - ČT24, jediná čistě zpravodajská televize v Česku, slaví právě dnes třetí narozeniny. Během té doby se stala jednou z nejserióznějších stanic u nás. V průběhu vysílání došlo k různým změnám. Mezi poslední patří živé vysílání po celý den, a to díky novým blokům Před polednem a Studio ČT24. Divákům je k dispozici i nový web. K tříletému výročí připravila ČT24 pro diváky zábavný speciál s názvem Voldánová a Moravec uvádějí…, který dává nahlédnout do zákulisí této zpravodajské stanice. Záznam pořadu naleznete zde.

Začátky nebyly jednoduché

Šéfredaktor zpravodajství ČT Michal Petrov vzpomíná, že okolnosti ještě těsně před spuštěním kanálu byly velmi napínavé. Ředitel televize Jiří Janeček si tehdy pozval zástupce všech složek - od redakce po výrobu - a jednoho po druhém se ptal, jestli zpravodajskou stanici spustit, nebo ne. „Ne všichni byli tehdy rozjezdu nového programu nakloněni, ale nakonec většina řekla: 'Spustit.' To byl pro mě asi nejdramatičtější okamžik spojený se startem ČT24,“ vzpomíná na začátek vysílání Petrov.

ČT24 začínala vysílat v pionýrských podmínkách. Studio se nacházelo ve stísněném sklepě, ale počáteční euforie lidí, kteří se na rozjezdu kanálu podíleli, pomáhala všechno překonat. Velký dopad měl start nové zpravodajské stanice také na práci zahraniční redakce. Během tří let se zdvojnásobil počet zahraničních zpravodajů, které má ČT v různých zemích ve světě. V současnosti se uvažuje ještě o dalším rozšíření.

Za největší úspěch v historii zpravodajského kanálu považuje ředitel zpravodajství Milan Fridrich jednoznačně referování o prezidentské volbě v letošním roce. „Ukázalo se, že máme profesionály na nejvyšší úrovni a zvládli jsme maratón nepředvídatelných věcí,“ dodáva.

Rozšíří se síť zahraničních zpravodajů

Podle ředitele zpravodajství Milana Fridricha ČT nejspíše vyšle zahraniční zpravodaje do Londýna a na Blízký východ - zřejmě do Tel Avivu nebo Jeruzaléma. V budoucnu by mohli být korespondenti v Paříži, Asii i na Balkáně. „Je to jen otázka peněz a také toho, abychom si ujasnili, jak přesně budeme se zpravodaji pracovat. Když přibývají, tak se mění zadávání práce, protože zpravodajské relace nejsou nafukovací a je potřeba vybírat, co použít, a co ne,“ dodává Fridrich.

Události a Události v regionech se spojí

Česká televize chystá brzy další změny. Události a Události v regionech se spojí do jedné relace, přičemž regionální zpravodajství se z 15 prodlouží na 25 minut. V září se navíc plánuje spuštění nového multimediálního studia.

Zatímco v počátku byla podle Petrova ČT24 programovou „popelkou“, kdy se sledovanost pohybovala v řádu setin, později desetin procenta, dnes je obvykle pět až sedmkrát nižší než u ČT2. „To už je zaznamenání hodná veličina,“ dodává.

Web nabídne více interaktivity

Už dnes je ČT24 úplně propojena se stejnojmenným webem, který ze zpravodajství vychází. Díky své internetové platformě umožňuje šíření zpravodajství České televize po celém světě, a to bez omezení televizního signálu. Jeho přidanou hodnotou k televiznímu vysílání je navíc bohatý videoarchiv, background a souvislosti k aktuálnímu dění. „Prostor je u interaktivity s diváky, v USA tomu říkají občanská novinařina. To znamená, že lidé budou sami natáčet a posílat nám příspěvky a my je po splnění určitých standardů odvysíláme. V současnosti máme zatím pořad Digináves,“ dodává Fridrich.