Analogová tma nastane v roce 2011

Praha - Digitální televizní signál pokryje téměř celou Českou republiku do konce roku 2011. O několik měsíců déle si ale kvůli technickým problémům budou muset počkat lidé na Zlínsku a Jesenicku. Na dnešním jednání se o tom usnesla vláda, která odsouhlasila stěžejní a dlouho očekávaný dokument - novou verzi Technického plánu přechodu na digitální vysílání (TPP).

Nová verze TPP je důležitým krokem v procesu digitalizace, jeho hlavním úkolem je zajistit navrácení současných analogových kmitočtů. Na nich totiž budou postaveny budoucí digitální multiplexy, do nichž se umístí stávající i nové televizní stanice. Stejně jako u předchozí verze TPP ale nelze jejich výměnu za digitální kmitočty vynutit. Plán by měl vstoupit v platnost pravděpodobně na konci května - Nova a Prima pak budou mít 90 dní na rozhodnutí, zda dobrovolně přidají svůj podpis a získají tak kompenzační licenci. Pokud tak neučiní, nebude plný rozvoj digitálního zemského TV vysílání (DVB-T) možný.

„Máme za sebou jeden z důležitých milníků (TPP), který ale vše nevyřešil,“ podotkl dnes na pražské konferenci s názvem Digitální televize šéf Českého telekomunikačního úřadu Petr Dvořák. ČTÚ původně navrhoval konec analogu o rok dřív, musel ale ustoupit rozhodnutí vlády: „„To je politické rozhodnutí, na které má vláda nepochybně právo. Důležité je, že byl schválen celý plán jako mechanismus transferu z analogového vysílání,“ dodal v souvislosti s technickými komplikacemi ve dvou moravských krajích.

Zástupci TV Nova zatím nepotvrdili, že budou s plánem přechodu souhlasit. „Je to natolik závažný dokument pro naše vlastníky, že provedou maximální právní rozbor,“ uvedl ředitel sekce techniky Ivo Ferkl. Ocenil také garanci státu. Zkoumání podrobí text také vedení Primy. V případě, že televize budou požadovat prodloužení termínu, se možný podíl zemského vysílání na trhu sníží na úkor dalších platforem, jako je satelitní nebo kabelový přenos. Rok 2012 je také mezním termínem pro celou EU.

Jak potvrdil šéf Óčka Jan Blavín, nové digitální stanice by uvítaly termín dřívější, navrhovaly dokonce rok 2009. Česká televize TPP vítá, teprve totiž očekává vítěze výběrového řízení na provozovatele jejího vlastního multiplexu. Podle zákona musí vzejít z veřejné soutěže, jasněji by mohlo být už v červnu.

Pozemské digitální vysílání dnes pokrývá asi polovinu republiky. Ke stávajícím lokalitám - Praze, Brně, Ostravě, Domažlicku a Ústí nad Labem - by se ještě v létě měla připojit Plzeň, v září se dočkají České Budějovice. Po zrušení analogových sítí by měly být v ČR k dispozici celkem čtyři sítě digitální, včetně už zmiňovaného multiplexu ČT. Ještě letos se v digitálním prostoru objeví nové stanice Z1 a TV Barrandov. Diváci, kteří už nemohou vydžet čekání na pozemní digitální vysílání, už si mohou některé nové kanály naladit přes satelit nebo kabelovou televizi.