Proces celoplošné digitalizace získává jasnější signál

Praha - Poslední dny přinesly nové informace, které dokreslují finální podobu přechodu ze starého analogového televizního vysílání na digitální signál. V případě České televize má v průběhu září dojít k vypnutí analogového signálu v oblasti jižních Čech. Hlavní město má být vystaveno kompletnímu vypnutí analogy u všech velkých televizních stanic v dubnu příštího roku. Obě hlavní komerční televize se i přes stávající zdrženlivost nedávno přihlásily k procesu digitalizace a plánují programové schéma nových, výhradně digitálních kanálů.

V západních Čechách jsou již několik týdnů vypnuty veškeré analogové vysílače. Právě odlehlejší oblasti jsou problémové z hlediska dostupnosti tzv. set-boxů, které umožňují přijímání digitálního signálu. Z toho důvodu vidí redaktor magazínu Marketing & Media Juraj Gerbery výhodu u pražských diváků. "Lidé z hlavního města mají jednodušší přístup k setoboxům, proto myslím, že Praha bude z hlediska digitalizace nejméně problematická, míní Gerbery.

Televize Nova a televize Prima se podle Gerberyho až do dnešní doby bránili tendencím zrychlovat proces přeměny analogového na digitální signál. Svou podstatou jsou totiž závislé na co nejobsáhlejším signálovém pokrytí. V technické inovaci vysílání se zatím výrazněji angažovala pouze Česká televize. Obě komerční televize však před nedávnem přistoupily na technický plán. V případě Novy půjde především o podporu filmového programu Nova Cinema, zatímco konkurent z Primy chystá programové schéma nových digitálních kanálů. Ke změně názoru zřejmě výrazně dopomohlo odsouhlasení novely zákona o vysílání.

V praxi to znamená, že Nova i Prima se vzdají svých analogových kmitočtů, na které mají práva až do roku 2017, respektive 2018, a jež tak budou moci být využity v následujících několika letech pro budování dalších digitálních sítí. Pokud nenastanou problémy, mělo by se v Česku výhradně digitálně vysílat zhruba za 3 roky.