Rádio Wave zmizelo z analogového éteru

Praha - Čtvrtá stanice Českého rozhlasu, Radio Wave, ukončila s 31. srpnem své analogové vysílání z vysílače Cukrák u Prahy. Stanice zaměřená na mladé posluchače a nabízející alternativní hudbu ale nekončí, k dispozici bude nadále v digitálním zemském vysílání (označovaném DVB-T) a na internetu. Analogové vysílání Waveu rozhlas ukončil kvůli stížnostem Rady Českého rozhlasu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, podle nichž nebyl takový způsob šíření programu právně v pořádku.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v minulosti kvůli Radiu Wave udělila rozhlasu pokutu milion korun, kterou ale soud posléze zrušil. Fakt, že Wave stále vysílal analogově, byl také důvodem výtky od Rady ČRo, kterou generálnímu řediteli udělila letos v květnu s tím, aby dal celou věc do „právního souladu“. Podle šéfa odboru marketingu a PR ČRo Reného Zavorala rádio v souladu se zákonem vysílalo, generální ředitel ČRo Pavel Kasík však chce respektovat oba regulační orgány a jejich současný názor, a proto nemá na vybranou.

„Celé to vzniklo kvůli nejednoznačnému výkladu zákona o Českém rozhlase. Proto vedení ČRo připravilo mini-novelku zákona, která by do budoucna mohla předejít těmto kolizím,“ podotkl Zavoral; bližší podrobnosti o návrhu je ale podle něj předčasné odhalovat.

Veřejnoprávní rozhlas spustil Radio Wave jako regionální stanici v souvislosti s nastupující digitalizací vysílání v lednu 2006. Kromě digitálního zemského TV vysílání a internetu jej také začal vysílat i analogově přes vysílač Cukrák u Prahy, kde předtím vysílal ČRo Region, Středočeský kraj.