BBC terčem kritiky, odmítla odvysílat charitativní žádost ke Gaze

Londýn - Britská vláda naléhá na tamní veřejnoprávní televizní a rozhlasovou stanici BBC, aby odvysílala humanitární příspěvek na podporu obětí válečného konfliktu v pásmu Gazy. BBC to odmítla s tím, že by to narušilo rovnováhu a nestrannost zpravodajství.

„Nejvýznamnější věc, kterou můžeme pro trpící obyvatelstvo udělat, je o tom informovat a už máme za sebou příkladnou práci na reportážích o trpících lidech v Gaze,“ řekla ředitelka stanice Caroline Thomsonová s tím, že žádost Nouzového výboru pro pomoc při katastrofách (DEC) by ovlivnila nestrannost takového zpravodajského krytí.

BBC: Nechceme ztratit důvěru diváků

Podle Thomsonové by BBC mohla ztratit důvěru diváků a posluchačů, kdyby podporovala jednu stranu na úkor druhé. 

Satelitní televize Sky zaujala stejné stanovisko jako BBC, naopak stanice ITV oznámila, že příspěvek odvysílá. Největší pozornost se ale zaměřila na postoj BBC. Jako veřejné médium je totiž financována z poplatků, které odvádí majitelé televizních přístrojů.

 

Politici a humanitární organizace píšou BBC dopisy, aby se pokusili přimět ji ke změně rozhodnutí. Podle Reuters před londýnskou centrálou televize demonstrovaly stovky lidí. 

Během izraelské vojenské invaze do pásma Gazy přišlo o život asi 1300 Palestinců a více než 5000 jich bylo zraněno. Izrael přišel o 13 lidí. Třítýdenní operací chtěl prý Izrael oslabit vojenskou kapacitu islamistického radikálního hnutí Hamas, které Gazu ovládá, a zajistit tak Izraelcům bezpečí. Právě z Gazy ozbrojenci odpalovali na izraelské území rakety.