ČT a Nova spolupracují s cílem usnadnit a zrychlit digitalizaci

Praha - Veřejnoprávní Česká televize a komerční TV Nova spolu chtějí spolupracovat při řešení problémové situace při přechodu z analogového na digitální zemské vysílání v Ústeckém, Libereckém a Plzeňském kraji. Vedení obou televizí tak hodlá předložit Českému telekomunikačnímu úřadu a Českým Radiokomunikacím návrh na společné řešení. Jeho cílem je umožnit přechod digitálního vysílání sítě 2 z vysílačů Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec na definitivní kanál 35 ještě letos místo přechodného 66. kanálu, který měl být v provozu do srpna 2010.

Kanál 35 na vysílači Chomutov - Jedlová hora je však zatím obsazený analogovým vysíláním ČT1. Podle Technického plánu přechodu (TPP) má být takto obsazený do příštího srpna. Toto vysílání však podle mluvčího ČT Ladislava Štichy směřuje převážně do územní oblasti Plzeň, kde probíhá informační kampaň k jeho ukončení. V regionu pokrytém signálem z vysílače Jedlová hora je navíc dostupné digitální zemské vysílání sítě 1 i sítě 2.

Tato situace se nelíbí TV Nova. Podle vyjádření mluvčí Novy Michaely Fričové je toto řešení pro diváky Novy krajně nevýhodné, jelikož by museli podstoupit dvojí přechod na digitální vysílání. Tedy přelaďovat své přijímače dvakrát, a to v září 2009 a následně pak v srpnu 2010, a nést veškeré s tím spojené náklady. ČT s jejím stanoviskem souhlasí a obě televize tak chtějí uvolnit tento vysílač předčasně - tedy co nejdříve.

„Oba provozovatelé televizního vysílání jsou připraveni učinit veškeré kroky nezbytné pro co možná nejrychlejší řešení, které bude v maximálně možné míře eliminovat negativní dopady na diváky,“ uvedl Šticha. Podle něj obě televize usilují také o řešení situace vyplývající ze změn v dosahu vysílání ze stanoviště Liberec - Ještěd. 



Na Ještědu chtějí obě televize také urychlení digitalizace ve smyslu dřívějšího startu vysílání sítě 2, a to nejpozději do konce roku 2009. Podle TPP má být spuštěna až na konci příštího srpna. Dalším cílem spolupráce obou televizí je urychlit vypnutí analogového zemského vysílání v územní oblasti Ústí nad Labem. Tento návrh obě televize údajně konzultovaly s TV Prima a dalšími dotčenými subjekty.

Vydáno pod