Rychlý internet v Česku předstihl USA i Británii

Londýn - V připravenosti rychlého internetu na budoucí požadavky, mezi nimiž je například sledování videa s vysokým rozlišením obrazu, se Česká republika umístila z 66 zemí na 11. místě. Širokopásmové připojení v Česku je sice horší než v Bulharsku či Litvě, ale předstihlo i Spojené státy a Británii. Vyplývá to z nejnovější studie, kterou společně vypracovaly dvě evropské univerzity, uvedla BBC.

Země nejlépe připravené na budoucnost jsou Jižní Korea, Japonsko a Švédsko. Požadavky průzkumu byly na sdílení fotografií či sledování videa. Vedle Litvy a Bulharska jsou v této skupině i Lotyšsko a Rumunsko. V porovnání s minulým rokem je to značný posun vpřed. Loni bylo na budoucnost připravené pouze Japonsko.

Česko se umístilo ve druhé skupině zemí, tedy těch, kde je úroveň připojení na dnešní poměry komfortní. USA jsou ob jedno místo za Českem a za nimi následuje Slovensko. Britové se zařadili až do další skupiny, kde stav odpovídá dnešním požadavkům. „Pohled na pořadí může být trochu zavádějící,“ podotkla mluvčí Ciska Joanne Hughesová. „Důležité je, zda je širokopásmová kvalita v zemi dostatečně dobrá pro dnešní potřeby,“ shrnula.

Podle internetového odborníka Patricka Zandla popsaný výsledek platí jen pro Prahu. „Mimo Prahu je situace mnohem komplikovanější a neodvážil bych se označit ji za komfortní,“ řekl.

Průzkum se opírá o 24 milionů rychlostních testů

Sledovala se nejen rychlost stahování dat, ale i rychlost odesílání dat a prodleva, jak dlouho informace putuje systémem. Autoři zdůrazňují, že se výsledky neopírají o inzerovanou rychlost, ale o data z praxe. Studii společně vypracovaly Said Business School při Oxfordské univerzitě a oddělení aplikované ekonomiky na univerzitě ve španělském Oviedu. Objednala si ji společnost Cisco.

Výsledky rychlostní studie pak vědci zkombinovali s rozšířením širokopásmového připojení v jednotlivých zemích a sestavili žebříček celkové kvality rychlého internetu. Světovými lídry jsou Jižní Korea, Japonsko a Hongkong. Z evropských zemí jsou ve výběrovém seznamu deseti států Švédsko, Švýcarsko, Nizozemsko, Lucembursko, Dánsko a Norsko.

Vydáno pod