Google se žene do hromadných nákupů

New York - Internetový vyhledávač Google připravuje nový projekt, v rámci kterého bude nabízet slevové kupony na různé zboží a služby. Podobné nabídky fungují na různých serverech i v Česku. Tímto způsobem lze koupit menu v restauracích, ubytování v hotelích či cvičení za výrazně snížené ceny. Služba je aktivována v případě, že si kupony na slevu koupí určitý počet zájemců. Spuštěním nové služby chce Google konkurovat především firmě Groupon.

Google Offers bude nabízet časově omezené nabídky slev na určité služby firem. „Google komunikuje s menšími podniky, aby si zajistil jejich podporu a účast v testovacím předplaceném programu nabídek,“ informoval mluvčí Googlu Nate Tyler. Firma zatím nechtěla upřesnit termín, kdy by měl Offers začít nabízet své služby, ani žádné další detaily k plánu.

Co z toho mají obchodníci?

„Pro obchodníky to má význam v tom, že mají zajištěný určitý odbyt, pravděpodobně větší, než by získali normálně,“ vysvětlil šéfredaktor portálu Lupa.cz Patrik Zandl.

Do Česka přišla myšlenka hromadných nákupů teprve v loňském roce. Rychle však získala na oblibě. Slevové portály rostou jako houby po dešti, už jsou jich desítky. Lidé slyší na slevy a díky hromadným nákupům mohou ušetřit desítky procent z původní ceny zboží nebo služby.

Groupon, kterému chce Google novým projektem konkurovat, má v USA a Kanadě miliony členů, jimž každodenně posílá e-maily s nabídkami výrazných slev u místních obchodníků. Firma je zatím v soukromém vlastnictví a odhady jejích ročních tržeb se pohybují mezi 500 miliony a dvěma miliardami dolarů. Analytici ji často označují za nejrychleji rostoucí začínající firmu internetového sektoru v historii.

Koncem loňského roku se objevily zprávy, že Google jedná o převzetí Grouponu za pět až šest miliard USD (89,2 až 107,1 miliardy korun). Groupon se však rozhodl zůstat nezávislým a nyní směřuje k vydání svých akcií na burze. Firma již získala od amerických úřadů povolení získat prodejem akcií na další rychlý rozvoj svých aktivit až 950 milionů dolarů (zhruba 17 miliard korun). Bude to největší akciové financování začínající firmy za nejméně 20 let a překoná prodej akcií filmového studia Pixar z roku 1995 v hodnotě 500 milionů dolarů.

HI-RES
Zdroj: ČT24