Éra protokolu IPv4 nezadržitelně končí

Praha - Mezinárodní organizace IANA, která má celosvětově na starosti přidělování adres pro internetové domény, již téměř vyčerpala své zásoby. ČTK to dnes sdělilo sdružení CZ.NIC, které spravuje domény s koncovkou .cz. Problém s nedostatkem internetových adres má pomoci vyřešit změna takzvaného protokolu, který definuje jejich číselný formát. To ale může v budoucnu omezit fungování některých zařízení, jako například modemů nebo routerů, protože starší a nový protokol nejsou kompatibilní.

Přechod ze staršího protokolu IPv4 na nový IPv6 bude podle internetového odborníka Daniela Dočekala znamenat nutnost změnit celosvětově kompletní strukturu internetu, nahradit statisíce až miliony routerů a dalších zařízení a také investovat desítky až stovky milionů dolarů v jednotlivých zemích. Poté se totéž bude opakovat u všech uživatelů internetu, kteří budou muset minimálně vyměnit svůj modem nebo zařízení, přes které se k internetu připojují. „Bude to obrovský kšeft a výrobci síťových zařízení zbohatnou jako nikdy,“ podotkl Dočekal.

IANA uvedla, že k dnešku jí zůstalo pět posledních bloků, po jednom do každého regionu, které odpovídají jednotlivým světadílům. „Alokační politika schválená v březnu 2009 říká, že se žádostí o poslední volné bloky vstupuje IANA do takzvané fáze vyčerpání. V této fázi už pouze IANA dokončí poslední žádost, což se v pondělí stalo, a rozešle po jednom bloku každému regionálnímu registru. Toto se má stát v nejbližších dnech,“ uvedl výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

Ekonomika ČT24 o doménách (zdroj: ČT24)

IPv4 umožňuje připojení méně než čtyř miliard počítačů. Nově nastupující protokol IPv6 poskytuje množství adres vyjádřené číslem s 38 nulami.

Samotným registrátorům adresy pro domény ze současného přídělu IANA dojdou během několika měsíců, nejpozději zřejmě v příštím roce. Následný nedostatek adres přidělovaných podle staršího protokolu IPv4 má vyřešit přechod na IPv6, který umožní výrazně větší počet číselných kombinací a tedy i adres. Přechod na IPv6 však může způsobit problémy, protože oba protokoly nejsou kompatibilní. Na IPv6 však budou muset přejít i všechny nynější doménové adresy přidělované ve straším protokolu IPv4, což znamená změnu adres pro desítky milionů serverů, počítačů a dalších zařízení v současnosti připojených k internetu. Výrobci internetových zařízení a poskytovatelé obsahu budou muset po určitou dobu podporovat oba protokoly v rámci takzvaného přechodového období.

„K vyčerpání současných adres došlo daleko rychleji, o několik měsíců dříve, než předpokládaly odhady ještě v loňském roce. Změna nastane okamžitě z hodiny na hodinu. Přitom mnoho počítačových programů a zařízení není na přechod stále připraveno,“ uvedl počítačový expert společnosti TNS Josef Vávra. Vedle firem pracujících s internetem, jako internetové obchody nebo banky, bude přechod na IPv6 znamenat vyšší riziko pro běžné uživatele, neboť naprostá většina současných zabezpečení počítačů a sítí, tzv. firewallů na něj není připravena.

Josef Vávra, počítačový expert společnosti TNS:

„Háček je v tom, že jsou protokoly vzájemně nekompatibilní. Zjednodušeně řečeno to znamená, že se zařízením, které zná pouze IPv4, si nepřečtete obsah webu, který poskytuje zařízení s IPv6, a ani naopak.“

Podíl českých domén v IPv6 loni stoupl na pět procent

Podíl tuzemských internetových domén dostupných v novém protokolu IPv6 se loni zvýšil o čtyři procentní body na více než pět procent ze tři čtvrtě milionu domén .cz. „Pouhých pět procent domén dostupných po IPv6 není to, co by si mnozí od roku 2010 slibovali. Snad více překvapující ale je, že v porovnání s některými dalšími doménami nejvyšší úrovně jsme na tom poměrně dobře,“ uvedl Vilém Sládek ze sdružení CZ.NIC. Například u domén s koncovkou .com je to jen jedno procento a podobné to je i u domén .biz nebo .org.

Internet
Zdroj: ČT24