Pouta, Muž s dýmkou, protesty živě - 17. listopad na ČT

Praha – Česká televize připravila na den státního svátku 17. listopadu rozmanitý program. V Den boje za svobodu a demokracii můžete sledovat mimo jiné Protestní odpoledne na Václavském náměstí v Praze, Mollové tóny Karla Kryla a nové dokumenty Listopadové komety, Muž s dýmkou, Proces s VONSem a Proces s Plastic People z cyklu Nespravedlivé soudní procesy. Ve čtvrtek večer si nenechte utéct premiéru filmu Pouta, oceněného pěti Českými lvy a řadou dalších cen.

Den boje za svobodu a demokracii připomene Česká televize ve zpravodajských, publicistických, dokumentárních a dramatických pořadech. Tématické vysílání začíná už dnes večer. ČT1 uvede ve 22:20 film P.F. 77, dramatický příběh z doby vzniku Charty 77 s Vlastou Chramostovou, která 17. listopadu oslaví životní jubileum.

Na ČT2 potom ve 23:15 zhlédnete Papierové hlavy. Svérázný slovenský dokument Dušana Hanáka zpracovává dějiny Československa od konce druhé světové války po sametovou revoluci.

Kauzy, procesy, protesty

Během dopoledne svátečního 17. listopadu bude ČT24 od 09:00 přenášet vzpomínkovou slavnost před budovou Hlávkovy koleje v Praze. Slavnostní projevy pronesou prezident republiky, primátor metropole a další hosté.

Následně od 10:20 druhý program ČT odvysílá dva dokumenty z cyklu Nespravedlivé soudní procesy. Nejprve Proces s VONSem, který mapuje vznik a působení nezávislé instituce, jež sledovala porušování lidských práv v tehdejším Československu. Dalším dokumentem je Proces s Plastic People – o soudním procesu s legendární kapelou, která dodnes hraje nejen v Česku, ale po celém světě.

Ve 14:25 pak ČT2 uvede temnou Kauzu Uherské Hradiště. Případem tří vyšetřovatelů StB z Uherského Hradiště se režisérka Kristina Vlachová zabývala 10 let. Alois Grebeníček, Vladimír Zavadilík a Ludvík Hlavačka byli stíháni za mučení politických vězňů od roku 1994. Časosběrný dokument připomíná jednotlivé fáze případu a zaznamenává cenné výpovědi mnoha bývalých politických vězňů, kteří se uvedení filmu nedožili.

Od 15:05 na ČT24 sledujte živý přenos Protestní odpoledne na Václavském náměstí v Praze. Demonstraci proti vládním reformám podpoří také slovinský filozof Slavoj Žižek, jedna z výrazných osobností současné politické teorie. Zpravodajství ČT bude sledovat aktuální vývoj událostí, například plánovaný pochod k Úřadu vlády ČR.

Zamyšlení nad občanskou odpovědností

Známý písničkář a básník Karel Kryl nás všechny svou osobní zpovědí nutí k zamyšlení nad národní a občanskou odpovědností. Skepticky a zahořkle, upřímně a necenzurovaně hovoří nejen o svém životě v emigraci, ale také o současnosti počátku devadesátých let. Mollové tóny Karla Kryla vysílá ČT2 v 16:55.

Karel Kryl
Zdroj: ČT24

V 17:35 druhý program pokračuje premiérou dokumentu Listopadové komety. Vzpomenete si dnes na moderátora první talk show nebo na vítězku prvního ročníku soutěže miss monokiny? Nabírali jste energii při televizní biotronické seanci? Co dnes dělá ekonom, který usiloval o jinou cestu transformace?

Od osmé hodiny večerní uvede ČT1 živý přenos Příběhy 20. století – Ceny Paměti národa. Během slavnostního večera z pražského Radiopaláce budou uděleny ceny čtyřem osobnostem, které „ve svém životě prokázaly, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova“. Laureáty představí čtyři animované filmy vytvořené unikátní technikou kombinace komiksu a rozhlasového dokumentu.

Na ČT2 poběží paralelně premiéra dokumentu Muž s dýmkou. Vypráví o Josefu Korbelovi, významném československém diplomatovi a pedagogovi. Film je postaven na výpovědích jeho dcery Madelaine Albrightové, jejích sourozenců Johna a Kathy a dalších členů rodiny a také jeho studentky Condoleezzy Riceové.

Posedlost tě osvobodí

„Vztek tě nezadusí, prázdnota tě nespoutá, posedlost tě osvobodí k útěku nikam.“ Ve 21:40 uvádí ČT1 film Pouta. Ondřej Malý exceluje v thrilleru o estébákovi, který na vrcholu normalizace propadne posedlosti milenkou sledovaného disidenta. Premiéra koprodukčního filmu České televize, který získal pět Českých lvů za rok 2010 a je nositelem řady dalších ocenění.

Den boje za svobodu a demokracii - Kompletní program:

16. listopadu:

ČT1 l 22:20 l P.F.77 l Dramatický příběh z doby vzniku Charty 77 o cti, morálce a lidské důstojnosti v hlavní roli s Vlastou Chramostovou, která 17. 11. 2011 oslaví životní jubileum (2003). Dále hrají: J. Langmajer, S. Jachnická, I. Racek, M. Stropnický, D. Kolářová, J. Vinklář, Z. Rohlíček, M. Maurerová a další. Scénář J. Mašínová a P. Kohout. Kamera T. Sysel. Režie J. Brabec.

ČT2 l 23:15 l Dokumentární klub: Papierové hlavy l Reflexe o souvislostech mezi včerejší a dnešní podobou naší existence. Slovenský dokument Dušana Hanáka. Stylizovaný střihový film zpracovává dějiny Československa od konce druhé světové války až po sametovou revoluci.

17. listopadu:

ČT24 l 09:00 l Vzpomínková slavnost k výročí 17. listopadu před budovou Hlávkovy koleje v Praze l živě l Slavnostní projevy prezidenta republiky, primátora metropole a dalších hostů. Reportér: Karel Rožánek.

ČT2 l 09:35 l Inventura Febia: Útěky přes hranice za svobodou l Jak se utíkalo za svobodou a jaká se musela za to platit daň. Scénář a režie J. Sebechlebský a J. Piroh.

ČT2 l 10:20 l Nespravedlivé soudní procesy: Proces s VONSem l premiéra l Skupina signatářů Charty 77 ustavila 24. dubna 1978 Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných, známý pod zkratkou VONS. Byla to nezávislá instituce, která sledovala porušování lidských práv v tehdejším Československu. Režie P. Křemen.

ČT2 l 10:45 l Nespravedlivé soudní procesy: Proces s Plastic People l premiéra l V polovině 70. let snaha o kriminalizaci neorganizovaných hudebních skupin vyvrcholila zmanipulovaným soudním procesem, ve kterém byli hudebníci obviněni z pobuřování a šíření vulgárních textů. Režie P. Křemen.

ČT24 l 13:32 l Originální videojournal na téma: Co byl Originální videojournal? l Hostem je Andrej Krob. Speciální projekt ČT24 přináší materiály nezávislých filmařů z doby normalizačního Československa a exkluzivní záběry ze zákulisí disentu.

ČT24 l 14:15 l Historie.cs: USA zplodily Československo l Jaká byla role Spojených států při zrodu naší samostatnosti v roce 1918 a jak se vyvíjely vztahy mezi oběma zeměmi během první republiky, po druhé světové válce a po roce 1948? Co přinesl pád železné opony a obnovení demokracie?

ČT2 l 14:25 l Kauza Uherské Hradiště l Jak jsme se vyrovnávali s komunismem. Proč nebyli potrestáni vyšetřovatelé StB? (2007). Kauzou tří vyšetřovatelů StB z Uherského Hradiště se režisérka Kristina Vlachová zabývala 10 let. Alois Grebeníček, Vladimír Zavadilík a Ludvík Hlavačka byli stíháni za mučení politických vězňů od roku 1994. Časosběrný dokument připomíná jednotlivé fáze případu, zaznamenává cenné výpovědi mnoha bývalých politických vězňů, kteří se již uvedení filmu nedožili.

ČT24 l 15:05 l Protestní odpoledne na Václavském nám. v Praze l živě l Demonstrace proti vládním reformám u příležitosti výročí 17. listopadu za účasti slovinského filozofa Slavoje Žižeka, jedné z vůdčích osobností světové alternativní scény. Zpravodajství ČT bude sledovat aktuální vývoj událostí jako např. plánovaný pochod k Úřadu vlády ČR. Ze studia na Kavčích horách moderuje Jiří Václavek.

ČT2 l 15:20 l Vracenky l Z pamětí pražského uličníka aneb Co v dějepise nebylo. Českou hořkou komedii o tragické absurditě rudé totality v 50. letech s nostalgickým názvem Vracenky (odvozeným od klukovské míčové hry, ve které se kope na jeden dotek) natočil režisér Jan Schmidt podle scénáře Milana Ležáka v roce 1990. Snímek s pečlivě budovanou dobovou atmosférou, s vloženými filmovými a rozhlasovými dokumentárními záznamy je určen pro celou rodinu. Příběh se opírá o scenáristovy vlastní zážitky a proplétají se v něm nevinná dětská uličnictví s nenapravitelným násilím světa dospělých.

ČT24 l 15:32 l Archiv ČT24: Listopad 1989 – od 16. do 30. listopadu l Co považovalo za důležité televizní zpravodajství posledních čtrnáct dnů v listopadu.

ČT2 l 16:55 l Mollové tóny Karla Kryla l Známý písničkář a básník nás všechny svou osobní zpovědí nutí k zamyšlení nad národní a občanskou odpovědností (1992) Skeptický a zahořklý autor-analytik upřímně a necenzurovaně hovoří nejen o svém životě v emigraci, ale i o současnosti počátku devadesátých let, která v něm vyvolává řadu otázek.

ČT24 l 16:32 l Originální videojournal na téma: Práce disidentů l Hostem je Jan Ruml.

ČT2 l 17:35 l Listopadové komety l premiéra l Sejdou z očí, sejdou z mysli. Čtyři tváře sametové doby. Režie M. Sklář. Politické změny v roce 1989 otevřely stavidla mnoha společenských tabu a přinesly záplavu nových tváří. Některé z nich vzbudily velký zájem veřejnosti i novinářů, avšak posléze zmizely v hlubinách mediálního vesmíru. Vzpomenete si dnes na moderátora první talk show nebo na vítězku prvního ročníku soutěže miss monokiny? Nabírali jste energii při televizní biotronické seanci? Co dnes dělá ekonom, který usiloval o jinou cestu transformace?

ČT1 l 20:00 l Příběhy 20. století – Ceny Paměti národa l živě l Během slavnostního večera z pražského Radiopaláce budou uděleny Ceny Paměti národa čtyřem osobnostem, které „ve svém životě prokázaly, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova“. Pořádá Post Bellum, kreativní vedení Jan Svěrák, moderuje Marek Eben. Laureáty představí čtyři animované filmy vytvořené unikátní technikou kombinace komiksu a rozhlasového dokumentu. Pod vedením Jana Svěráka vytvořili mladí výtvarníci díla, která se vypořádávají s tematikou protinacistického a protikomunistického odboje. Režie M. Čech.

ČT2 l 20:00 l Muž s dýmkou l premiéra l Dokument o Josefu Korbelovi, významném československém diplomatovi a pedagogovi, je postaven na výpovědích jeho dcery Madelaine Albrightové, jejích sourozenců Johna a Kathy a dalších členů rodiny a také jeho studentky Condoleezzy Riceové. Režie J. Císařovský. Dokumentární esej přibližuje osobnost Josefa Korbela (1909–1977), připomíná jeho kořeny v městečku Letohrad i pozdější studia na pražské UK. Zabývá se Korbelovým útěkem před nacisty v březnu 1939, jeho prací pro BBC i poválečným působením v československých diplomatických službách v bývalé Jugoslávii. Rekapituluje jeho emigraci po únorovém komunistickém převratu a cestu do USA. Svědectví o osudu muže, jenž rád kouřil dýmku, přerůstá ve výpověď o rodinné soudržnosti a o poslání intelektuálů. Životopisná koláž uvažuje i o tom, jak může jednotlivec zasáhnout do velkých dějin. Další rovinu snímku tvoří svědectví o respektu dospělých dětí vůči pracovitým a oduševnělým rodičům. M. Albrigthová opakovaně líčí, jak otec ovlivnil celý její život. Kultivovaně natočený dokument zpestřují archivní materiály, záběry ze současného Colorada a zádumčivé písně v podání Báry Císařovské.

ČT24 l 20:05 l Historie.cs: StB po listopadu89’ l Jak byla na změnu režimu připravena Státní bezpečnost, byla mocná, či bezmocná? Jaké „nová“ moc udělala chyby při deaktivaci StB

ČT1 l 21:00 l Dobrá zpráva l Miroslav Donutil v hlavní roli povídky o muži, který si chvíli dělá plané naděje, že se změní politický vývoj, jenž se mu nelíbí. Povídka z cyklu Bakaláři 1997 získala cenu Trilobit 1997 za přínos původní televizní a filmové tvorbě. Dále hrají: E. Holubová, B. Klepl, R. Mrázik a V. Bedrna. Scénář P. Jarchovský. Kamera J. Malíř. Režie J. Hřebejk.

ČT24 l 21:05 l Neznámí hrdinové: Život na útěku l Luboš Jednorožec chtěl jenom žít na Západě – zaplatil za to 12 lety života za mřížemi. Režie I. Stehlík.

ČT24 l 21:33 l Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy: Přísaha Masarykovi l Tomáš Sedláček bojoval na východní frontě, v roce 1951 byl mučen a poté odsouzen ve vykonstruovaném procesu. Režie A. Hynková.

ČT1 l 21:40 l Pouta l premiéra l koprodukční film ČT l Ondřej Malý ve fascinujícím thrilleru o estébákovi, který na vrcholu normalizace propadne posedlosti milenkou sledovaného disidenta. Čím blíž se k ní však snaží dostat, tím víc se vymyká systému a tím větší zkázu kolem sebe šíří. Premiéra koprodukčního filmu České televize, vítěze pěti Českých lvů za rok 2010 a nositele řady dalších ocenění. Dále hrají: K. Farkašová, O. Kaiser, M. Finger, L. Latinák, L. Veselý, B. Milotová, R. Zach, I. Uhlířová a další. Scénář O. Štindl. Kamera J. Kačer. Režie R. Špaček. „Vztek tě nezadusí, prázdnota tě nespoutá, posedlost tě osvobodí k útěku nikam.“ Pouta – to je thriller o temnotě a lásce, zničení a osvobození, vězení a útěku. Příběh s nepředvídatelně jednajícím hrdinou, prostoupený pocitem ohrožení, strhující a napínavý. „Film Pouta by se asi dal velmi stručně popsat jako film o lásce a zradě. Takových filmů je ale strašně moc, takže pokud by se to mělo trošku víc rozvinout, je to o policajtovi, kterému hrábne. A nota bene se odehrává v roce 1982 v Československu. Už z těchto drobných střípků se dá poskládat jakýsi obraz toho, že jsme se snažili natočit film tak, aby byl napínavý, aby ne úplně jednoznačně hodnotil tu dobu a přece jenom aby jakési to vnitřní pnutí hlavního hrdiny tam bylo hodně viditelné,“ prozradil režisér.

ČT24 l 22:30 l Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy: Dejte toho spratka pryč! l Milenu Havlůjovou komunistická justice pohltila, i když měla malé dítě a pocházela z rodiny, která se účastnila protinacistického odboje. Režie V. Romanov.