Duely a debaty - tak bude vypadat prezidentské vysílání ČT

Praha - Před prvním kolem historicky první přímé volby prezidenta České republiky nabídne Česká televize svým divákům čtyři specializované formáty. Každý z prezidentských kandidátů se divákům představí ve dvou rozhovorech ve formátu jeden na jednoho (Interview a Hyde Park), ve společných debatách více kandidátů (Prezidentská debata a Prezidentská superdebata) a ve volebních spotech. Navíc součástí zpravodajského webu www.ct24.cz bude i speciál Volba prezidenta 2013.

„Historicky první přímé volbě prezidenta České republiky chceme poskytnout odpovídající prostor hodný této významné politicko-společenské události. Voliči potřebují získat zevrubné informace o jednotlivých kandidátech a jejich programech, aby se mohli při své volbě odpovědně rozhodnout,“ řekl ředitel České televize Petr Dvořák.

„Historicky první přímá volba prezidenta bude bezesporu patřit k jednomu z vrcholů politického dění konce letošního a začátku příštího roku. Z pozice veřejnoprávní televize chceme této události věnovat odpovídající prostor a péči,“ říká ředitel zpravodajství a publicistiky ČT Zdeněk Šámal. K tématu volby prezidenta nabídne Česká televize čtyři speciální pořady - Interview, Hyde Park, prezidentské debaty a Prezidentskou superdebatu.

Prezidentští kandidáti budou hosty Interview a Hyde Parku

Do pořadu Interview – prezidentská volba budou pozváni postupně všichni prezidentští kandidáti. Půjde o dvacetiminutový rozhovor vždy s jedním kandidátem na zpravodajském kanálu ČT24. Pořad se bude vysílat ve všední dny v průběhu prosince ve standardním čase od 18:30 hodin. Moderovat bude Daniela Písařovicová.

Prostor pro individuální rozhovory poskytne i pořad Hyde Park – prezidentský speciál. Rozhovory s prezidentskými kandidáty proběhnou formou moderované diskuze mezi hostem a diváky. Ti se budou moci ptát prostřednictvím webu, telefonu a sociálních sítí České televize. Pořad začne ve 20:05 a potrvá do 21 hodin. Předvolební Hyde Park bude Česká televize vysílat v průběhu listopadu a prosince, moderovat bude Lukáš Dolanský.

ČT nabídne prezidentské debaty

Třetím formátem budou prezidentské debaty tří až čtyř kandidátů, jejichž kombinaci určí los. Skupinové debaty proběhnou v týdnu od 2. do 9. ledna 2013 ve městech Ostrava, Brno a Praha, a to v hlavním vysílacím čase od 20:00 nebo 21:00 hodin a potrvají 90 minut. Moderátorem debat bude Václav Moravec.

Čtvrtým a posledním programem před prvním kolem prezidentské volby bude Prezidentská superdebata pro všechny kandidáty společně, kterou povede Václav Moravec. Potrvá nejdéle, 120 minut, a poběží ve čtvrtek 10. ledna od 20:00 hodin na ČT1 i ČT24.

V případě druhého kola voleb nabídne ČT prezidentský duel

V případě, že se o finálním vítězi prezidentské volby bude rozhodovat ve druhém kole, uspořádá Česká televize dva prezidentské duely, a to 17. ledna a 24. ledna. Oba tyto duely se budou vysílat od 20:00 hodin na ČT1 i ČT24, budou trvat 6090 minut a moderovat je bude Václav Moravec.

Vedle těchto speciálních pořadů připravuje ČT i mimořádné vysílání propagačních spotů v době předvolební kampaně, a to v podobě ze zákona bezplatně poskytnutého vysílacího času jednotlivým kandidátům.