Sinofsky ředitelem Microsoftu nebude, končí jako šéf divize Windows

Redmond - Softwarovou společnost Microsoft opouští ředitel její divize Windows Steven Sinofsky. Firma přitom před pouhými dvěma týdny uvedla na trh novou verzi operačního systému Windows 8, do níž vkládá velké naděje. O Sinofskym se donedávna hovořilo jako o možném budoucím řediteli celé firmy. Z Microsoftu v poslední době odešlo víc důležitých lidí. Firma podle pozorovatelů dělá maximum, aby snížila náskok svého úhlavního rivala, společnosti Apple.

„Je to šokující zpráva. Opravdu velmi překvapivá,“ prohlásil analytik Brendan Barnicle z finanční společnosti Pacific Crest Securities. „Tak jako řada dalších lidí i já jsem si myslel, že Sinofsky je potenciálním Ballmerovým nástupcem,“ dodal s odkazem na současného šéfa Microsoftu Steva Ballmera.

O vážnosti situace, která ve firmě panuje, svědčí mimo jiné i to, že Microsoft odchod Sinofského nijak nevysvětlil. Nic bližšího k tomu neřekl ani Sinofsky. Microsoft o změně ve vrcholovém vedení informoval pouze v tiskové zprávě, kde uvedl, že vedení klíčové divize Windows přebírá Julie Larsonová-Greenová.

Šéf divize Windows Steven Sinofsky
Zdroj: ČT24/ISIFA

Úspěchy Applu dělají Microsoftu na čele vrásky

Podle zdrojů agentury Reuters Sinofsky odchází po vzájemné dohodě. Podle dalších zdrojů, na které se odvolává agentura Bloomberg, se Ballmer snaží dát dohromady nový tým. Ten začne pracovat na příští verzi operačního systému Windows. Tyto zdroje také potvrzují, že Microsoft změny dělá pod tlakem, který pro něj představuje konkurence Applu. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by měl firmu opustit sám Ballmer.