Jaký bude svět v roce 2023? ČRo vysílá o budoucnosti

Kdo bude za deset let prezidentem? Dostane Karel Gott opět slavíka? Bude mít ČT kanály chalupář a intelektuál? Za kolik dostanete lahváče? Přiletí mimozemšťané? Český rozhlas po celý listopad odhaduje, jak bude vypadat Česko v roce 2023. Tipovat mohou i posluchači - naladit si můžou budoucnost černou i růžovou.

Český rozhlas letos slaví devadesát let. Jak asi bude vypadat svět, až mu bude sto? Co se do roku 2023 změní? Stanice ČRo celý tento týden vysílají o budoucnosti, vizích, plánech, prognózách a nových trendech. O své představy, jak se vyvine život u nás i ve světě, se mohou podělit i posluchači prostřednictvím webového dotazníku na speciálu Česko 2023. Najdou v něm po dvou otázkách na témata pivo, životní styl, média, prezident, doprava, peníze, technologie, sport, kultura, mimozemšťané - a deset osobních dotazů.

Polovinu „národní prognózy“ rozhlas vyhodnotí na konci projektu a výsledky zveřejní. Druhou část zapečetí pro rok 2023 a za deset let zájemcům pošle na e-mail, aby své odpovědi z dotazníku mohli konfrontovat se skutečností. Na stránkách projektu mohou pro změnu s přítomností srovnat odhady našich rodičů a prarodičů v rubrice „retro předpovědi“.

ČRo oslovil také známé osobnosti, aby se staly patrony jednoho z témat. Ve videoodpovědích prozradí například Jiří Bartoška, náruživý kuřák, jak bude řešit zákaz kouření v restauracích; Miloš Čermák zase popisuje mobilní telefon budoucnosti. Do projektu se zapojila také herečka Martha Issová, závodník Karel Abraham či ekonomka Markéta Šichtařová.

Budoucnost si na Českém rozhlase můžete naladit do 30. listopadu.