Veselovský i Drtinová odchází z České televize

Praha - Martin Veselovský odchází na vlastní žádost z pozice moderátora pořadu Události, komentáře. S Českou televizí se dnes dohodl na ukončení své externí smlouvy ke konci března 2014. Odchod z České televize oznámila také někdejší moderátorka Událostí, komentářů Daniela Drtinová.

„Rozhodnutí Martina Veselovského respektujeme. Za šest let, kdy v Událostech, komentářích působil, odváděl vysoce profesionální práci a stal se jednou z výrazných tváří kanálu ČT24. Chtěl bych mu za jeho nasazení pro veřejnoprávní zpravodajství poděkovat,“ uvedl ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

V pořadu nadále jako jeden z moderátorů zůstává Lukáš Dolanský. „Už nyní uvažujeme pro obsazení druhé moderátorské pozice o několika dalších osobnostech kanálu ČT24,“ dodal ředitel zpravodajství.

Martin Veselovský: „K odchodu mě vede potřeba radikální pracovní změny. Uplynulých šest let v redakci Událostí, komentářů bylo pro mě velmi cenných a inspirativních a sama Česká televize je jedním ze dvou médií, kterým vděčím za to, kde profesně jsem.“

V redakci zpravodajství probíhají od začátku roku dílčí změny, které mají za cíl zefektivnit chod  ČT24. „Kolem Událostí, komentářů bychom chtěli vytvořit stejně pevný a stabilní tým, který už nyní působí například kolem Otázek Václava Moravce a dalších diskusních pořadů,“ poznamenal zástupce šéfredaktora zpravodajství pro diskusní-analytické pořady Čestmír Franěk. Už brzy například posílí editorský tým Událostí, komentářů jako vedoucí bývalá zástupkyně šéfredaktora Mladé fronty DNES Martina Riebauerová.

Drtinová v Interview do konce března

Ke konci dubna odejde z České televize Daniela Drtinová. Své rozhodnutí oznámila dnes odpoledne. „Dlouhodobě usilujeme o to, aby se z Interview stal silný osobnostní pořad, který by na ČT24 před hlavní zpravodajskou relací přinášel nový analytický pohled na nejvýznamnější událost dne. Daniele Drtinové se podařilo tuto roli Interview naplnit a její odchod nás mrzí. Chápu nicméně, že takový pracovní závazek, který by zahrnoval přípravu a vysílání pět dní v týdnu, je náročný,“ řekl k tomu Šámal. „Daniela Drtinová má ve zpravodajství dlouholeté zkušenosti a vždy ve vysílání vystupovala jako profesionál. Děkuji jí za odvedenou práci a přeji jí mnoho štěstí v jejím dalším působení,“ dodal.

Daniela Drtinová: „Z České televize odcházím po více než dvaceti letech, během kterých jsem se podílela na vzniku mnoha důležitých zpravodajských pořadů, včetně Událostí, komentářů nebo Interview. Když mi vedení redakce představilo svůj záměr vysílat Interview Daniely Drtinové ne čtyři, ale pět dní v týdnu, zvážila jsem své časové možnosti a rozhodla se tuto nabídku nepřijmout,“ stojí v tiskovém prohlášení. „Nabízená pracovní doba, která se týkala i týmu editorů, nešla skloubit s rodinným životem. A poté, co dnes odpoledne podala výpověď dramaturgyně Interview Lenka Vinšová, nebylo co řešit. Nechtěla jsem tam zůstat sama,“ dodala v rozhovoru pro portál ČT24. 

Interview bude i nadále výrazným osobnostním pořadem a stejně jako u uvolněné pozice v pořadu Události, komentáře bude kanál ČT24 hledat pro Interview novou tvář mezi zkušenými moderátory uvnitř svého týmu.