Zrádná Elenoocka. Každý druhý virus chce vaše peníze

Praha - Téměř každý druhý vir, který napadl minulý měsíc počítač v Česku, byl zaměřený na internetové bankovnictví. Hrozeb v poslední době přibylo zejména po vlně útoků viru Elenoocka, který je zaměřený právě na internetové platby.

Viry zaměřené na internetové bankovnictví (zdroj: ČT24)

Virus popsaný v laboratořích společnosti Eset jako Win32/TrojanDownloader.Elenoocka, představoval koncem června až 40 procent ze všech hrozeb zachycených v Česku. Scénář je vždy podobný: v e-mailové schránce se objeví zpráva o údajném dluhu a příloha se smlouvou. Při otevření se ale na pozadí instaluje virus.

„Je to škodlivý kód, který je určen k tomu, aby stahoval další škodlivý kód do počítače napadené osoby,“ říká bezpečnostní expert společnosti ESET Petr Šnajdr. Jedná se o programy na sledování stisknutých kláves nebo úpravu zobrazení webu. Uživatel tak nepozná, že namísto stránek banky vkládá své přihlašovací údaje jinam.

Nebezpečné jsou stránky s erotickým obsahem

Počítače v Česku napadne každý den zhruba 200 tisíc virů, z nichž nejčastějí jsou viry zaměřené na bankovnictví. „Cest je několik, ale vždycky vedou k tomu, že uživatel stáhne malware do počítače,“ připomíná Petr Šnajdr. Nebezpečné jsou hlavně stránky s erotickým obsahem nebo soubory, které dovolují zdarma nainstalovat placené programy.

Rizikové jsou rovněž bannery se spamy v elektronické poště nebo aktuálně program Elenoocka. Marek Pšeničný z České spořitelny proto důrazně radí: „Nikdy nesdělovat citlivé údaje. To se týká platební karty i přístupu do internetového bankovnictví.“

„V celém systému zabezpečení internetového bankovnictví je nejslabším článkem právě sám klient,“ pokračuje Pšeničný. Pomoc postiženým klientům řeší banky individuálně, přičemž záleží na tom, jak moc se zloději spolupracovali. Pokud například sami poslali přihlašovací SMS, je pravděpodobnější, že ukradené peníze zpět nedostanou. „Každý případ vždycky posuzujeme individuálně, ale pokud se prokáže, že klient se stal obětí zločinu, tak postupujeme velmi vstřícně,“ říká Martina Slavíková z ČSOB.

Základní obranou proti hackerům je neotvírat neznámé přílohy a neinstalovat podezřelé aplikace, které nabízejí větší zabezpečení při spojení s bankou. Odčerpání peněz z účtu skrze zavirovaný počítač trvá pouze několik minut.