Rozhlas a televize porušily odvysíláním vulgarit zákon, míní rada

Praha – Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) poslala Českému rozhlasu (ČRo) upozornění na porušení zákona za vulgarity, které během Hovorů z Lán zazněly z úst prezidenta Miloše Zemana. Podle rady za obsah zodpovídá provozovatel. Rozhlas má radě doplnit informace, zda moderátor využil všechny pravomoci, které mu dává kodex Českého rozhlasu. Upozornění dostaly také Česká televize a Nova, které prezidentovy výroky ve svém vysílání zopakovaly. Rozhlas rozhodnutí respektuje a věří, že se podobná situace již nebude opakovat. Zeman sám se rozhodnutí rady podivil, moderátor by podle něj musel dokázat předvídat, co jeho host řekne.

„Nakonec jsme dospěli k rozhodnutí, že si necháme od Českého rozhlasu podat vysvětlení, a zároveň jsme uložili sankci, protože provozovatel ze zákona odpovídá za obsah vysílání. Uložili jsme upozornění Českému rozhlasu na porušení zákona za vulgarismy,“ řekl pro ČT předseda rady Ivan Krejčí.

Debata o prezidentových slovech byla podle předsedy jednoznačná. „Vulgarity v pořadu zazněly, nebylo co vyhodnocovat. Debata byla především o tom, zda Český rozhlas budeme žádat o další vysvětlení,“ poznamenal Krejčí. „My nesoudíme prezidenta, my posuzujeme obsah vysílání,“ doplnil.

Rozhlas rozhodnutí respektuje. Na vysílání Hovorů z Lán nechce nic měnit

Český rozhlas rozhodnutí rady respektuje a požadované informace doplní. „Český rozhlas je přesvědčený, že svůj kodex neporušil. Hovory z Lán chce vysílat i nadále v nezměněném formátu a věří, že se již podobná situace, jaká nastala ve vysílání 2. listopadu, nebude opakovat,“ reagoval mluvčí Jiří Hošna.

Předseda RRTV Ivan krejčí o vysílání vulgarit v Česká televizi a na Nově: „Na rozdíl od živého vysílání, kdy je opravdu složité do vysílání zasáhnout, měli možnost tomu opakování zamezit.“

Zeman doporučuje radě přečíst si Haškovu předmluvu ke Švejkovi

„Jaroslav Hašek napsal půvabnou předmluvu k Dobrému vojáku Švejkovi o adekvátnosti používání vulgarismů v textu a doporučuji radě, aby si ji přečetla. Za druhé, když jsem teď byl na Fed Cupu, přisedl si ke mně pan Kaderka, který je 18 let šéfem Českého tenisového svazu, a říkal mi 'pane prezidente, vulgarismus je nejlepší cesta, jak zkrátit diskusi s blbcem'. Konec citátu,“ reagoval prezident na otázku novinářů po reakci.

Podle něj rozhodnutí rady „implikuje geniální předvídavost reportéra“ Českého rozhlasu nebo České televize v tom, co jeho host řekne v následující minutě. Zeman zopakoval, že podle něj pronesl dvě citace a že třetí výraz je uveden v jednom ze slovníků spisovné češtiny. „Dost se divím tomu, že Rada pro televizní a rozhlasové vysílání si osobuje právo posuzovat, co je a co není vulgarismus,“ podotkl.

Prezident Miloš Zeman v živém vysílání Hovorů z Lán počátkem listopadu vulgárně komentoval kroky vládní koalice v souvislosti se služebním zákonem nebo punkové hnutí Pussy Riot. Jeho slova vyvolala značnou vlnu kritiky napříč politickým spektrem i v řadách široké veřejnosti. Omluvit se Zeman odmítl.

Na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání dorazily během několika následujících dnů zhruba dvě stovky stížností. Stížnosti dostala také Rada Českého rozhlasu. Hovory z Lán rozhlas vysílá jednou za čtvrt roku živě s moderátorem Janem Pokorným.