Počet notebooků v českých domácnostech převýšil stolní počítače

Praha – Notebooky vytěsňují z tuzemských domácností stolní počítače. Statistici jich poprvé v historii napočítali víc. S přístupem k internetu ale Česko lehce zaostává za unijním průměrem; ke světové síti se nikdy nepřipojily téměř dva miliony lidí.

Počet notebooků v českých domácnostech převýšil stolní počítače (zdroj: ČT24)

„Poprvé v historii jsme letos zaznamenali více domácností s přenosným počítačem než s klasickým stolním PC. Téměř každá třetí rodina má více než jeden počítač,“ uvedla Romana Malečková z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ. Počítač a internet používají téměř tři čtvrtiny Čechů, téměř 1,9 milionu obyvatel se ale k internetu ještě nikdy nepřipojilo. Jde zejména o seniory nad 65 let.

V porovnání s loňskými daty za ostatní země EU zaostává ČR za evropským průměrem v podílu rodin s internetem o zhruba pět procentních bodů a patří mu 16. příčka. S vybaveností počítačem je to pak 17. příčka v EU. Celkově jsou k internetu připojeny tři miliony domácností, což je o jeden milion více než před pěti lety. Nejoblíbenějším typem připojení je nadále Wi-Fi s podílem více než čtyřiceti procent.

Co se stalo za pět let? Třetina Čechů zamířila na sociální sítě

Nejrozšířenější je internet v Praze, bohatě zasíťované jsou domácnosti i ve středních Čechách a na jižní Moravě, kde je on-line víc než 70 procent z nich. Zato v Olomouckém a Ústeckém kraji se k síti připojuje domácností míň než 63 procent.

Nejvíc času tráví na internetu mladí muži s vyšším vzděláním. V průměru Češi surfují až tři čtvrtě hodiny denně. Skoro třetina lidí se k síti připojuje i mobilním telefonem. Sociální sítě letos využívalo 37 procent obyvatel ČR proti pěti procentům před pěti lety. V porovnání s ostatními zeměmi EU Češi skončili na čtyřiadvacáté pozici.