Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti

Praha – Korupce, zastrašování, zneužívání moci jsou prostředky, jejichž použití k prosazení osobních zájmů mnohé udiví, málokoho ale už překvapí. Tématem dvoudílného televizního filmu Na vlky železa je šance jednotlivce ustát tyto jemně řečeno nešvary současné společnosti. Je nevyhnutelné – jak naznačuje název snímku – použít v neférovém boji stejné prostředky, proti kterým člověk bojuje, pokud nechce být poražen? Část odpovědi nabídne první díl dnes večer ve 20:00 na ČT1.

„Od Sametových vrahů se snažíme věnovat mapování a popisu naší dvacetileté současnosti,“ uvedl ke snímku šéfdramaturg Aleš Jurda z ostravského studia České televize, kde oba filmy vznikly. Sametoví vrazi zpracovávali případ tzv. orlických vražd ze začátku 90. let, Na vlky železa se o konkrétní případ neopírají. Místo smyšlených postav filmu si ale lze dobře dosadit skutečné lidi, místo fiktivního příběhu podobný skutečný případ, stačí otevřít noviny.

Film Na vlky železa se točí kolem privatizace jedné okresní nemocnice. „Jde o dramatický příběh člověka, který se stane objektem kriminálních činů,“ přibližuje příběh režisér Petr Slavík (režíroval mimo jiné televizní cyklus ČT Oběti). Tím „objektem“ je primář gynekologicko-porodnického oddělení Karel Mádr (Miroslav Etzler), jeden z těch, kteří privatizaci chystají. Jeho koncepce ale není pochuti lidem, kteří sice nejsou u pramene, ovšem rádi by se k němu dostali, což jim prostředky, kontakty a žaludek usnadňují.

Největší překážkou na cestě k prosazení jejich zájmů je právě Mádr. Zkonstruují falešné obvinění ze znásilnění, a když se jako klepnutí přes prsty neukáže dostatečně efektivní, přitvrdí. Spiknutí, do něhož jsou zapojeni představitelé města i policie, zasáhne do Mádrova profesního i rodinného života. Pokud se nechce přizpůsobit zájmům, byť nečestným, silnějšího, riskuje svou neústupností vše, co se mu dosud v životě povedlo získat, včetně ztráty sebe samého. 

Televizní film vznikl podle stejnojmenné předlohy Zdeňka Třešňáka. „Kniha je taková poněkud černobílá moralita o zkažené době a zlých lidech,“ dodává Petr Slavík. „Se scenáristou Miroslavem Sovjákem jsme si ale řekli, že se na dějovém půdorysu předlohy pokusíme ukázat, co se s člověkem, který je cílem a posléze i aktérem kriminálního jednání, stane. Co to udělá s jeho morálkou a duší, jestli a jak ho to změní.“

  • Na vlky železa autor: Rostislav Šimek, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1464/146389.jpg
  • Na vlky železa autor: Rostislav Šimek, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1464/146386.jpg
  • Na vlky železa autor: Rostislav Šimek, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1464/146387.jpg
  • Na vlky železa autor: Rostislav Šimek, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1464/146385.jpg

Režie: Petr Slavík; scénář: Miroslav Sovják; hrají: Miroslav Etzler, Vanda Hybnerová, Bohumil Klepl, Lucie Štěpánková, Veronika Gajerová, Andrej Hryc, David Novotný, Marko Igonda, Michal Pavlata, Lukáš Vaculík, Tomáš Hanák, Petr Štěpán aj.; hudba: Michal Pavlíček. Druhý díl uvede Česká televize 7. března 2010 na ČT1 ve 20:00.