Francis McDormandová se stala Lady Macbeth

Francis McDormandová se stala Lady Mcbeth (zdroj: ČT24)

Joel Coen načas opustil bratrský tandem a pustil se sám do režie dramatu Williama Shakespeara. Televizní adaptace slavné tragédie o moci přinesla vysněnou roli Coenově manželce Frances McDormandové, když si zahrála ctižádostivou ženu Macbetha. Toho ve snímku The Tragedy of Macbeth ztvárňuje Denzel Washington.

Lord Macbeth uvěří věštbě, že je předurčen stát se příštím králem Skotska. Cesta k trůnu ale vede přes mrtvolu současného krále. Na krvavou cestu ho vyšle jeho ambiciózní žena. Frances McDormandová o této roli prý snila od svého mládí.

„Náměsíčná scéna z této hry se stala vůbec prvním impulzem, který mě přiměl věnovat herectví celý život. Zkusila jsem si ji už ve čtrnácti. V podstatě jsem se na tu roli připravovala padesát let,“ prozradila při představování filmu.

Joel Coen se svým bratrem Ethanem natočil a napsal oscarové snímky Fargo a Tahle země není pro starý. Krev v jejich snímcích teče přes černý humor. V The Tragedy of Macbeth kritici v drtivé většině chválí Coenův vizuální minimalismus.

BBC na adaptaci vyzdvihla nejednoznačnou interpretaci Lady Macbeth, která je v obecném povědomí synonymem manipulace a ambiciózního zla. Francis McDormandová se údajně zažité interpretaci vzpírá a je spíše milující ženou, která vše koná z hluboké lásky k manželovi.

Macbeth ve filmu

Mocenská tragédie přitáhla filmové tvůrce už dříve. Orson Welles svou verzi natočil na konci čtyřicátých let, sám si zahrál Macbetha, jeho nemilosrdnou ženu ztvárnila Jeanette Nolanová.

Do adaptace Shakespearovy tragédie se pustil i Roman Polanski. Titulního hrdinu našel v Jonu Finchovi, Lady Macbeth se stala Francesca Annisová. Australský režisér Justin Kurzel před sedmi lety nechal mocenskými ambicemi vláčet Michaela Fassbendera a ctižádostí Marion Cotillardovou.