Zemřel Eduard Hrubeš, moderátor pořadu Tak neváhej a toč!

Ve věku 84 let zemřel Eduard Hrubeš. Výčet jeho uměleckých profesí je obsáhlý:  byl konferenciér, zpěvák, trumpetista, banjista, skladatel, režisér a scenárista, herec i rozhlasový moderátor. České televizi zprávu o jeho skonu potvrdila jeho dcera. S televizí je Eduard Hrubeš spojen od šedesátých let. Popularitu si získal především jako moderátor zábavního pořadu Tak neváhej a toč! Působil ale také jako umělecký šéf dechové kapely Velkopopovická Kozlovka.

Otec Eduarda Hrubeše byl operním barytonistou v brněnské Janáčkově opeře a chtěl mít z potomka diplomata, proto se snažil rozvíjet jeho jazykové vzdělání. Mimo jiné dal syna na francouzské gymnázium.

Z dráhy diplomata ale sešlo. Po nedokončených vysokoškolských studiích na lesnické fakultě a vojně se Eduard Hrubeš rozhodl věnovat se filmu.

Na FAMU vystudoval filmovou a televizní publicistiku a v roce 1967 začal pracovat v Armádní redakci Československé televize. Za normalizace však z ČST odešel a místo natáčení dokumentů konferoval na koncertech orchestrů Václava Hybše a Ladislava Štaidla, KTO a Komety.

13. komnata Eduarda Hrubeše (2015) (zdroj: ČT24)

Od konce sedmdesátých let spolupracoval jako moderátor, režisér, scenárista a třetí trumpetista s kapelou Velkopopovická Kozlovka, jejímž se stal uměleckým šéfem.

Po revoluci v ostravském televizním studiu více než deset let moderoval diváky oblíbený pořad Tak neváhej a toč! složený z vtipných videí, uváděl i vzpomínková setkání v Kavárničce dříve narozených nebo psal scénáře k pořadu Marie Rottrové Dostaveníčko pod věží.