Zemřel beatnik a „etický anarchista“ Lawrence Ferlinghetti

Ve věku 101 let zemřel americký básník, nakladatel, malíř a politický aktivista Lawrence Ferlinghetti, píše deník The Washington Post s odvoláním na umělcova syna. Ferlinghetti byl jedním z otců americké beat generation, která zásadně ovlivnila také českou kulturu.

V dějinách literatury za sebou Ferlinghetti zanechal přinejmenším dvě nesmrtelné stopy. Nejprve jako autor sbírky Lunapark v hlavě (1958), která se spolu s Kvílením Allena Ginsberga ve Spojených státech zařadila mezi nejvlivnější a nejčtenější knihy poezie druhé poloviny století.

Proslavil se také jako spolumajitel City Lights, prvního knihkupectví v USA prodávajícího výhradně paperbacky. Zprvu nenápadný obchod později začal knihy také vydávat a vybudoval si pozici kulturní instituce, která proměnila americkou knižní kulturu. Zde vyšla mimo jiné zmiňovaná sbírka Kvílení, kvůli čemuž Ferlinghetti čelil obvinění z obscénnosti. Nakonec byl osvobozen s tím, že Kvílení má „očistnou společenskou důležitost“.

Nakladatelství Lawrence Ferlinghettiho
Zdroj: ČT24/Vladimír Klimsa

Jeho pojetí básnictví zahrnuje občanskou angažovanost a kritiku vládnoucí moci. Sám sebe Ferlinghetti označoval za etického anarchistu zaměřeného na komunitu. Anarchii přitom nechápal jako politické hnutí nebo filozofický směr, ale jako způsob boje za individuální svobodu.

V padesátých letech proto přitahoval pozornost FBI, o dekádu později organizoval demonstrace proti válce ve Vietnamu a stál u zrodu hnutí hippies. Žil v komuně v Novém Mexiku, angažoval se v ekologických hnutích a v novém tisíciletí vystupoval proti válce v Iráku.

Pod vlivem „prokletého“ Baudelaira

Ferlinghettiho cesta ke slávě přitom vůbec nebyla přímá ani snadná. Otec, italský přistěhovalec, zemřel ještě před jeho narozením a matka byla krátce po porodu hospitalizována v ústavu pro duševně choré. O chlapce, který se narodil jako Lawrence Ferling a příjmení si změnil v roce 1955, se proto musela postarat příbuzná ve Francii.

Do USA se vrátil v pěti letech a pak strávil rok v dětském domově. V pubertě měl opakovaně problémy se zákonem. Život mu radikálně změnil výtisk poezie Charlese Baudelaira. Tvorba francouzského „prokletého básníka“ mladému bouřlivákovi otevřela oči pro kulturu a přiměla ho studovat na Severokarolínské univerzitě, kde v roce 1941 absolvoval novinařinu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za druhé světové války se dal k námořnictvu. Účastnil se invaze v Normandii, sloužil v Japonsku po svržení atomových bomb a po návštěvě Nagasaki se stal pacifistou. Po propuštění z armády získal v roce 1947 na Columbijské univerzitě magisterský titul a o tři roky později obhájil doktorskou disertaci na pařížské Sorbonně.

Po sňatku v roce 1951 se Selden Kirbyovou, se kterou má dceru a syna, se přestěhoval do San Francisca, kde začal vyučovat francouzštinu. Současně navázal kontakt s komunitou avantgardních umělců, mimo jiné Robertem Duncanem, Kennethem Patchenem nebo Kennethem Rexrothem.

Recitace za doprovodu hudby

V dubnu 1998 Ferlinghetti navštívil Česko, účastnil se zde Festivalu spisovatelů. Ferlinghettiho příjezd do Prahy tehdy organizoval zakladatel Jazzové sekce Karel Srp. Po uvěznění členů Jazzové sekce v osmdesátých letech se totiž Ferlinghetti zasazoval za jejich propuštění.

Kromě sbírek básní Ferlinghetti psal i romány (například imaginativní román Ona z roku 1960), dramatické útvary, překládal a účastnil se mnoha básnických čtení po celém světě. Zajímal se také o buddhismus a v osmdesátých letech se věnoval politicky zaměřeným prozaickým textům.

Ferlinghettiho tvorbu – stejně jako díla jeho generačních druhů – do značné míry formovalo to, že je určena k hlasitému čtení. Básník sám ostatně často tvořil nebo recitoval inspirován hudebním doprovodem. Ve svých dílech oslavuje lásku, tvořivost a svobodu a útočí na necitlivý politický systém, materialismus a konzumerismus.

Svět je báječné místok narozeníjestli vám příliš nevadípár měknoucích mozkůna vyšších místechnebo nějaká ta bombakterou vám sem tam zcela jistěhodí někdo na hlavua různé jiné nepřístojnosti které víc než dostsužujínaši patentovanou společnosta její potentátystejně jako její prachsprosté katya její páterya různé jiné policajtya její všemožné segregačkya kongresové vyslýchačkya různé jiné opletačkyvšechno čím naše bláhové těloje dědičně zatíženo
Z básně Svět je báječné místo
přeložil Jan Zábrana