Noc literatury si dává dvacet. Myslí přitom na tradici a alternativu

Současnou evropskou literaturu v nových českých překladech a v podání tuzemských herců představí i letos Noc literatury. Jen se místo tradičního květnového termínu, který bývá „předskokanem“ festivalu a veletrhu Svět knihy, uskuteční 7. října. Motivem Noci literatury je tentokrát „tradice a alternativa“, alternativní jsou ostatně podmínky, v nichž se kvůli epidemiologické situaci tradiční akce koná.

Hlavním dějištěm čtrnáctého ročníku se stala pražská čtvrť Vršovice a částečně i Vinohrady. Na dvaceti místech čte dvacítka herců ukázky z dvaceti knih od evropských autorů, součástí programu je letos opět i romská literatura.

Nedávné překlady děl Kate Atkinsonové, Patricka Svenssona či Pétera Esterházyho tak přiblíží Daniel Bambas, Ivan Trojan, Zdeněk Piškula i Hanuš Bor.

Tradice a alternativa

Čtení začínají v šest hodin večer a jedna ukázka „se točí“ na konkrétním místě až téměř do půlnoci. V souladu s mottem „tradice a alternativa“ se čte jak v tradičních prostorech, jako je sokolovna nebo kostel svatého Václava, tak v nově vzniklých, třeba audiovizuálním studiu, či naopak opuštěných. „I v knihách, které se čtou, jsou přístupy a témata tradiční i alternativní,“ dodává vedoucí projektu Adriana Krásová. 

K Noci literatury se opět připojují také mimopražské knihovny, letos jich čtení připravilo šedesát, například v České Lípě, Chrudimi, Písku nebo Rožnově pod Radhoštěm.

Propojení s místem on-line přenos nenahradí

Noc literatury organizují od roku 2006 Česká centra ve spolupráci se Sdružením evropských národních kulturních institutů EUNIC. Organizátoři i přes četná omezení a hygienická pravidla, která musí oni i návštěvníci letos dodržovat, neuvažovali, že by akci přesunuli do on-line prostoru. 

„Líbí se mi, že (Noc literatury) vnáší hřejivou atmosféru, jež vzniká mezi lidmi při čtení knih, do původně chladných památek a míst, které se jindy neotevírají nebo slouží jiným účelům. A také ten pocit propojení, když se čte evropská beletrie ve stejný den ve více českých a evropských městech,“ přiznává Dana Kovaříková, vedoucí Zastoupení Evropské komise v Česku. 

I letos se Noc literatury uskutečnila také v zahraničí, i když v menší míře než obvykle a oproti české verzi s větším využitím streamů. Od jara letošního roku se četlo na Slovensku, v Maďarsku, Francii, Bulharsku a Nizozemsku.