Na pláž do divadla. Na zábradlí nabízejí předpremiéru více lidem, než se čekalo

Divadlo Na zábradlí uvede komedii Zlatá pláž v červnových předpremiérách (zdroj: ČT24)

Koronavirová opatření de facto ukončila tuto divadelní sezonu, soubory už ale připravují tu další. Jak bude vypadat první zářijové představení, se mohou v mimořádné sérii předpremiér přesvědčit návštěvníci Divadla Na zábradlí. Komedii Zlatá pláž, kterou divadlo uvede, režíruje Jan Prušinovský.

Scenárista Jaroslav Žváček s režisérem Janem Prušinovským se v divadle vrací k tématu černé ovce rodiny, které rozvinuli v úspěšném filmu Kobry a užovky. „Vztahy v rodině, do kterých jako bomba padá nějaký element, který do toho úplně nezapadá,“ řekl o komedii režisér Jan Prušinovský.

V inscenaci vystoupí Jana Plodková jako neurotická matka, Jiří Vyorálek jako dobrácký kamioňák, Petr Čtvrtníček jako plastický chirurg i rumunský policista, Jiří Černý jako tváře zbavená lidská kreatura a další. Ti rozehrají v rychlém tempu sérii událostí, které se vymykají veškerému očekávání. Na jeviště se dostane kamion, rumunská policejní stanice i zlatá pláž.

Je to už druhá pražská scéna, která přichází s podobným příběhem. Zatímco v divadle ABC je Sloní muž ošklivý jen zvnějšku, Na zábradlí není charakter hlavní postavy tak jednoznačný.

Pandemie je zabrzdila, ale nerozhodila

Představení zabrzdila pandemie, herci proto zkoušeli po Skypu. Původně byly všechny tři předpremiéry naplánovány pro padesát diváků. Díky rozvolněným pravidlům teď Na zábradlí můžou hrát pro celé hlediště, tedy dvě stě lidí.

„Diváci budou mít roušky, veškeré věci, které jdou dezinfikovat, tak dezinfikujeme, budeme ionizovat sál,“ ujistil ředitel divadla Petr Štědroň.

Zářijová premiéra se už snad obejde bez roušek. Tvář odhalí i hlavní hrdina. Pro diváka jinak, než by možná čekal. Překvapivá pointa přináší zprávu, že zrůdou se člověk nestává, když odhalí ohyzdnou tvář, ale když uvěří, že zrůdy jsou všichni kolem.