Klip týdne: Zmrtvýchvstání Waynea Statica

Tento týden se s novým videoklipem přihlásila americká industrial-metalová smečka Static-X. A aby to byla novinka opravdu se vší parádou, členové kapely ve skladbě All These Years přivedli zpět k životu zesnulého frontmana Waynea Statica – alespoň na pár minut.

„Je velmi náročné zastupovat v hudebním videu někoho, kdo už není naživu… Ale bylo to něco, co jsme opravdu chtěli udělat, a myslím, že to vyšlo skvěle,“ říká k novince bubeník Ken Jay. Skladba totiž nejen že je opatřena skutečnými Staticovými vokály, ale tvůrcům se dokonce podařilo do vizuálu vtěsnat i pár záběrů jeho tváře.

Video, jež je dílem současného vokalisty Xer0, který jej natočil spolu s Mattem Zanem, je dějově zasazeno do sedmdesátých let. Vypráví příběh, odehrávající se v ložnici mladého Waynea Statica, který se setkává tváří v tvář svému budoucímu rockovému já prostřednictvím černobílé televize. Dozvíte se v něm například – mimo jiné – i to, jak přišel ke svému legendárnímu účesu. 

„Toto jsou některá z posledních Waynových děl. Opravdu jsme chtěli natočit toto video o něm a pokračovat v oslavě jeho života a odkazu. Jakým lepším způsobem toho dosáhnout než prostřednictvím zábavného, ​​smyšleného příběhu o tom, jak byl Wayne inspirován stát se legendou? Tedy toho, kým se stal prostřednictvím STATIC-X,“ pokračuje Jay. 

Sedmé studiové album s názvem „Project Regeneration“ je výsledkem několikaleté práce kapely, jež se znovu zformovala v roce 2018, tedy čtyři roky po úmrtní Waynea Statica. Ač jméno nového vokalisty kapela dosud oficiálně neoznámila a označuje jej jen tajemným kódem Xer0, je už nějakou dobu veřejným tajemstvím, že pod maskou se skrývá Edsel Dope, frontman kapely Dope, a na chystaném dvojalbu se vedle jeho hlasu objeví též některé původní nahrávky vokálů zesnulého Statica.

Vydání jeho první části bylo naplánováno na 29. května. V důsledku výrobních odstávek kvůli koronavirové krizi však bylo mírně zpožděno. LP by mělo být k dispozici na všech streamovacích platformách a fyzických CD 10. července a na vinylech 14. srpna. „Album je 100% kompletní,“ říká basista Tony Campos. „Čekáme, až se obnoví výroba. Dostali jsme slovo, že vše je konečně ve výrobě, takže jsme nadšeni, že se konečně dostane k fanouškům.“ 

Static-X je americká hudební skupina hrající industrial metal a zformovaná v 90. letech zpěvákem Waynem Staticem a bubeníkem Kenem Jayem. Je známá také pro výstřední image svých členů, především frontmana Statica s typicky postavenými vlasy vzhůru a svázanou bradkou. Samotní Static-X se často odkazují na svůj styl jako na takzvané Evil Disco. „Evil“ reprezentuje metal a „disco“ industrial metal. Kritika řadí Static-X spíše do industrial metalu, nebo občas do nu-metalu, byť se v hudbě Static-X na rozdíl od ostatních nu-metalových skupin neobjevují prvky rapu. Nejvíce se Static-X podobají pravděpodobně kapelám jako Ministry nebo Dope. Při formování zvuku Static-X hráli významnou roli například The Prodigy.
V roce 1998 podepsali Static-X smlouvu s vydavatelstvím Warner Bros. a několik týdnů potom začali nahrávat svoje debutové album Wisconsin Death Trip, které vyšlo po dlouhém čekání až v roce 1999 potom, co kapela odehrála mnoho koncertů jako předskokani Fear Factory a System of a Down. Deska měla obrovský úspěch, její platinový prodej podpořilo více než roční turné, kde mimo jiné Static-X dvakrát vystoupili na Ozzfestu. Dodnes se prodalo alba více než milion kusů. Během turné už kapela připravovala druhé album s názvem Machine, které vyšlo v roce 2001. To získalo zlatou desku, byť už nemělo takový úspěch jako Wisconsin Death Trip.
Po několika obměnách v sestavě vydali ještě dalších pět alb. Jejich kariéru však 1. listopadu 2014 ukončila předčasná smrt frontmana Waynea Statica. Ten zemřel ve spánku ve věku 48 let. Příčinou byla smrtelná kombinace léků a alkoholu.

Diskografie: 
1999: Wisconsin Death Trip
2001: Machine
2003: Shadow Zone
2004: Beneath Between Beyond
2005: Start a War
2007: Cannibal
2009: Cult of Static
2019: Project Regeneration

Členové:
(aktuální)
Koichi Fukuda – hlavní kytara, programování
Tony Campos – basová kytara, vokály v pozadí
Ken Jay – bicí
Xer0 – zpěv
(bývalí)
Wayne Static – zpěv, kytara, programování
Nick Oshiro – bicí
Tripp Rex Eisen – kytara
 
Zdroj: Wikipedia

Static-X
Zdroj: ČT24/Hudebníknihovna.cz