Pinocchia se mnou chtěl natočit už Federico Fellini, říká Roberto Benigni

Události v kultuře: Roberto Benigni a Matteo Garrone o filmu Pinocchio (zdroj: ČT24)

Mezinárodní premiéru mělo na festivalu Berlinale nové filmové zpracování pohádky o Pinocchiovi. Tradiční italský příběh natočil režisér Matteo Garrone. Hlavní hvězdou filmu je herec Roberto Benigni v roli Geppetta. V Berlíně s nimi natáčel redaktor Jakub Anděl.

Je to osmnáct let, kdy italský filmař Roberto Benigni napsal a režíroval příběh o Pinocchiovi. Tehdy sám hrál i hlavní roli. Letos se na Berlinale představila nová adaptace od italského režiséra Mattea Garroneho. Ten opět obsadil Benigniho, tentokrát ale do role Geppetta, řezbáře a otce Pinocchia.

„Je to skvělé, klidně ho budu točit čtyřicetkrát,“ říká o námětu Benigni. „Pinocchia úplně zbožňuji. Pro herce je to velká příležitost a já jsem především herec. Pinocchia se mnou chtěl natočit už Federico Fellini, ještě než zemřel, několikrát mě v roli Pinocchia nakreslil. Říkal mi: Já už ho nenatočím, ale musíš to udělat ty, Roberto, a to jsem také udělal.“

„Role Geppetta je jako sen“

Nyní se ke slavnému příběhu vrátil. „Když mě oslovil Matteo Garrone, můj nejoblíbenější režisér ze všech, zahrál bych pro něj cokoli, ale role Geppetta, to bylo jako sen, nemohl jsem kvůli té myšlence ani spát,“ pokračuje Benigni. Hlavní roli, loutku ze dřeva, tentokrát hraje osmiletý herec Federico Ielapi. Postava je částečně hraná, částečně animovaná.

„Pinocchio je skvělá a úžasná bytost, která tak zapáleně hledá štěstí a krásu. Nezná ale svět a objevuje ho spolu s námi, diváky. Objevujeme jeho nebezpečí a zázraky. Nemůžete chtít víc než takový příběh, jakým je Pinocchio. Ještě se nestalo, aby jeden herec hrál Pinocchia a Geppetta, takže jsem na to opravdu hrdý,“ pokračuje herec, který proslul jako tvůrce a hlavní herec oscarového snímku Život je krásný z roku 1997.

Podle režiséra Mattea Garroneho byla spolupráce s Benignim skvělá. „Vytvořili jsme společně obraz Geppetta, máme stejný vkus a pohled na to, jak točit filmy, takže nám to šlo snadno,“ říká tvůrce, který se proslavil snímky Gomora, Pohádka pohádek nebo Dogman.

„Obsadit Roberta byl veliký dar, protože Roberto je ideální Geppetto. Vyrostl jenom dvacet kilometrů od místa, kde se narodil Pinocchio. Je to příležitost pracovat s největším a nejgeniálnějším italským hercem na světě. A dokonale se na roli Geppeta hodil,“ zdůraznil Garrone.