Amanda Palmerová neposlala Prahu do háje, ale ohleduplně se vykřičela ze života i smrti

V Praze vystoupila Amanda Palmer (zdroj: ČT24)

V Praze vystoupila americká písničkářka a aktivistka Amanda Palmerová. Někdejší členka kapely The Dresden Dolls představila českému publiku aktuální sólovou desku There Will Be No Intermission. Nejnovější nahrávka je osobitou zpovědí nejen na téma ženských práv. Jistou formou zpovědi jsou i její koncerty.

Spíše než slovo „koncert“ by vystoupení Amandy Palmerové vystihlo označení „hořká one woman show“. Na minimálně osvětleném pódiu si americká hudebnice vystačí jen s pianem, ukulele a mikrofonem.

Její kontakt s publikem je otevřenou výpovědí. Vypráví o narození dítěte, předchozích potratech, smrti blízkého přítele nebo o tom, jak ji na střední škole znásilnil spolužák. Příběhy často končí slzami diváků i samotné interpretky a skladby, které zpívá, jsou pak jakýmsi pokračováním popsaných emocí. 

K postavení žen se vyjadřuje opakovaně. „Spousta ideologií je zpátečnických. Mám velký strach o ženy v Americe, stejně jako kdekoli jinde ve světě. Nemůžeme se cítit spokojeně a bezpečně, když vidím, co se děje v naší vládě,“ obává se.

Temná osobní témata zpěvačka odkrývala už v dobách svého působení v punkově kabaretním duu The Dresden Dolls. „K divákům jsem nyní ohleduplnější,“ přiznává. „Nemám už takový ten postoj ‚jděte všichni do háje‘, který jsem měla v pětadvaceti. Své myšlenky jsem musela vykřičet, aby mě všichni slyšeli. Fungovalo to. Teď vystupuju ve velkých sálech po celém světě a můžu být potichu a jen říkat přímo, co si myslím.“

Amanda Palmerová je velmi aktivní i na sociálních sítích. Mimo jiné je velkou propagátorkou crowdfundingu. Před sedmi lety jí kampaň na Kickstarteru vynesla v přepočtu přes dvacet milionů korun na desku, turné i knihu. Tour k novince There Will Be No Intermission zakončí v polovině prosince v Londýně.