Agnieszka Hollandová není žádný šarlatán. Začala natáčet chystaný film o českém léčiteli

Agnieszka Hollandová natáčí film Šarlatán (zdroj: ČT24)

Polská režisérka Agnieszka Hollandová začala natáčet film Šarlatán, inspirovaný příběhem českého léčitele. První klapka dramatu s Ivanem Trojanem v hlavní roli padla na apríla ve věznici v Mladé Boleslavi.

Předobrazem filmového bylinkáře, který zasvětil svůj život péči o nemocné, je Jan Mikolášek. Ve své době (žil v letech 1887 až 1973) byl známým léčitelem a znalcem bylin. Jeho pomoc vyhledala i řada osobností, například herečka Olga Scheinpflugová, výtvarník Max Švabinský nebo prezident Antonín Zápotocký, jehož prý zachránil před amputací. Po prezidentově smrti byl ale souzen ve vykonstruovaném procesu.

„Jeho schopnosti a určitou jinakost lidé obdivovali, ale mnohdy také nepřijímali. Vznikalo tam tak drama, odehrávající se mezi ním a okolním světem. A pak ještě jeho vnitřní drama… Uměl pomoct lidem, ale zároveň si uvědomoval, že potřebuje pomoct i sám sobě. A ten svár je určitou dramatickou linkou toho příběhu,“ shrnuje Ivan Trojan. Mikoláškovo mladší já ve filmu ztvárnil Trojanův syn Josef. Filmový příběh totiž postihne čtyřicet let v léčitelově životě.

Natáčení filmu Šarlatán
Zdroj: Marlene Film Production/Alžběta Jungrová

V menší roli se v Šarlatánovi objeví i další hercův syn, František Trojan. Důležitou postavou je léčitelův asistent v podání slovenského herce Juraje Loje. Herecké obsazení doplňují Václav Kopta, Jan Budař, Jan Vlasák, Pavlína Štorková či Miroslav Hanuš, který se divákům představí jako vyšetřovatel.

Hollandová: Je to silný příběh

Do filmového scénáře skutečný příběh převedl Marek Epstein. „Už když jsem si přečetla scénář, zdál se mi ten příběh velmi silný, obsahující určité tajemství. A když si přečtu něco takového a ta postava ve mně začne žít, snažím se ji pochopit, snažím se zjistit, co to znamená pro ostatní, tak potřeba odvyprávět takový příběh ve mně roste,“ svěřila se režisérka Agnieszka Hollandová, čím si ji téma získalo. Navíc ji prý léčitelství vždy zajímalo.

Po Hořícím keři, popisujícím události po sebeupálení Jana Palacha, je tak Šarlatán dalším snímkem s vazbou na české prostředí, jehož režie se dnes slavná filmařka a někdejší studentka pražské FAMU ujala.

Natáčení filmu Šarlatán
Zdroj: Marlene Film Production/Alžběta Jungrová

Premiéra filmu je plánována na konec února roku 2020. Zatím je ale natáčení na úplném začátku. Ve Středočeském kraji se štáb zdrží téměř celý duben, filmování v českých lokacích bude pokračovat i v červnu.

Snímek Šarlatán produkuje Marlene Film Production, koproducentem je Česká televize.