Klip týdne: Eluveitie lákají na chystané album

Novinku Ategnatos z chystaného alba představili tento týden folkmetaloví Eluveitie. Stejnojmenné album vyjde 5. dubna pod hlavičkou Nuclear Blast.

Velmi poutavý vizuál k titulní písni stejnojmenného alba byl natočen v lednu polskou společností Grupa13. Přebal chystané novinky je pak dílem Travise Smithe, který se podílel již na albu Spirit. Talentovaný grafik spolupracoval i s takovými veličinami jako Death, Devin Townsed, Opeth či King Diamond a pro Avenged Sevonfold vytvořil například booklet k albu Nightmare. 

„Jsme upřímně nadšeni výsledkem! Přebal ukazuje velkolepou scenérii ve středním Švýcarsku, tzv. ,Vulva jeskyni‘, kde se ve středověku konaly posvátné obřady plodnosti a oslavy života. Toto umělecké dílo mysticky a krásně vyjadřuje podstatu Ategnatosu. Bylo nám velkým potěšením s Trevisem opět pracovat,“ uvádí ke spolupráci kapela. 

„Ategnatos je pravděpodobně nejvíce organickým albem ze všech. Je důsledkem důkladně intuitivního procesu, v němž jsme dali plný průchod naší kreativitě,“ přibližují pak novinku samotní členové. Práce na něm byly založené na archaických archetypech a starodávném pojetí obnovy. „Tyto archetypy jsou stále uvnitř nás,“ říká zpěvák Christian Glanzmann. „Lidé se během posledních 3000 let příliš nezměnili – a muži byli vždy jen muži.“

Na novince devítičlenná kapela spolupracovala nejen se skutečným smyčcovým kvartetem, ale dala též vyniknout harfě zpěvačky Fabienne Erni. Po vydání alba se Eluveitie chystají v listopadu na evropské turné, kde je doprovodí ještě Lacuna Coil a Infected Rain. 

Eluveitie je švýcarská folkmetalová skupina založená v roce 2002. Jejich styl hudby se dá popsat jako kombinace keltské lidové hudby s melodic death metalem. Některé jejich skladby jsou zpívány v mrtvém keltském jazyce galštině.
Skupina byla založena v zimě roku 2002 Christianem „Chrigelem“ Glanzmannem jako studiový projekt s účastí různých hudebníků. V říjnu následujícího roku spatřilo světlo světa MCD Vên (v galštině výraz pro divoké veselí). Chrigel se posléze rozhodl udělat z Eluveitie plnohodnotnou skupinu a shromáždil kolem sebe dalších devět hudebníků.
Začátkem roku 2006 došlo ke změnám v sestavě Eluveitie. Sarah Kiener nahradila Anna Murphy s niněrou a také odešla Linda Suter. 4. června 2008 pak bratři Rafi (basa) a Sevan (dudy) Kirderovi oznámili na MySpace, že po slovinském koncertu na Metal Camp Open Air 8. června 2008 skupinu opustí. V květnu 2016 kapelu opustil dlouholetý bubeník Merlin Sutter. V návaznosti na jeho odchod z kapely odešel i kytarista Ivo Henzi a zpěvačka a niněristka Anna Murphy. Zbylí členové kapely potvrdili, že ohlášené koncerty odehrají s novou sestavou. V prosinci pak oznámili, že dali dohromady novou sestavu, kterou zveřejní 5. ledna 2017. Nové spoluhráče se nakonec rozhodli zveřejňovat postupně na svém webu, kde bylo spuštěno odpočítávaní do 5. ledna, kdy byl oznámen poslední člen skupiny. 

Členové: 
Christian Glanzmann – zpěv, mandolína, mandola, píšťaly, dudy, akustická kytara, irské loketní dudy, irský buben
Fabienne Erni – zpěv, keltská harfa, mandola
Rafael Salzmann – kytara
Jonas Wolf – kytara
Kay Brem – basová kytara, akustická basová kytara
Matteo Sisti – dudy, píšťaly
Nicole Ansperger – housle
Alain Ackermann – bicí
Michalina Malisz – niněra

Diskografie: 
Spirit (2006)
Slania (2008)
Evocation I: The Arcane Dominion (2009)
Everything Remains (As It Never Was) (2010)
Helvetios (2012)
Origins (2014)
Evocation II: Pantheon (2017)
Ategnatos (2019)

Zdroj: Wikipedia

Eluveitie
Zdroj: ČT24/Facebook Eluveitie