Filmová upoutávka týdne: V soutěži o krále monster drží Godzilla silné trumfy

Obří ještěrčí monstrum pustošící města si drží popularitu. I když se častěji objevuje v kinech domácího Japonska, téma zpracovává i Hollywood. Po filmu Garetha Edwardse z roku 2014 nazvaném jednoduše Godzilla se příští rok na jaře představí pokračování s podtitulem Král monster.

Godzilla je ikonickým filmovým netvorem. Divákům se poprvé představila v roce 1954 v japonském filmu. Prehistorická příšera z moře posílená nukleárním zářením se s jediným vystoupením nespokojila. Jen domácí filmaři natočili zhruba tři desítky snímků, navíc stála u zrodu filmového žánru kaiju, takže nebyla jediným gigantickým monstrem, které lákalo diváky do kina.

Japonské studio Toho, které za Godzillou stojí, v posledních letech netvora opět oživilo. V roce 2016 uvedlo hraný celovečerní film Shin Godzilla, v loňském a letošním roce pak ještě přidalo trilogii animovaných snímků.

Film Godzilla II Král monster
Zdroj: Vertical Entertainment

Hollywood nezůstal vůči oblíbenému monstru chladný. Hvězdné chvilky se ale Godzilla dočkala v Americe až v 90. letech, kdy vznikl velkofilm Godzilla v režii Rolanda Emmericha. Filmař, který předtím připravil veleúspěšný Den nezávislosti, se jevil jako ideální kandidát pro další katastrofický snímek. Obdobný komerční úspěch se ale nekonal a ani reakce nebyly příznivé. Z plánů na trilogii tak sešlo.

Godzilla usiluje o pozornost i v éře, která přeje komiksům

Hollywood dal Godzille druhou šanci teprve nedávno. V roce 2014 se kiny pokusil zatřást snímek opět jednoduše pojmenovaný Godzilla. Svěřen byl Garethu Edwardsovi, kterému k místu nejspíš pomohla jeho chválená, malá, nezávislá sci-fi v originále pojmenovaná Monsters. Reakce na novou Godzillu byly lepší než u Emmericha, některé výtky však směřovaly na koncept, který Godzillu před zraky diváků spíš schovával, než že by ji dával na odiv. Celosvětově si však na tržbách vydupala půlmiliardu dolarů.

V příštím roce se tak Godzilla vrátí, ale bez Edwardse, který zatím získal příležitost v sérii Star Wars. Režii tentokrát obstaral Michael Dougherty, který zatím režíroval horory Halloweenská noc a Krampus: Táhni k čertu.

Mění se také hlavní herecké obsazení. Ve velkofilmu se poprvé představí Millie Bobby Brownová, která se proslavila díky mysterióznímu retro seriálu Stranger Things. Spolu s ní bude nebezpečí čelit také například Sally Hawkinsová nebo Kyle Chandler.

V hlavní roli ale budou monstra a druhý díl se chystá nabídnout více slavných zástupců žánru kaiju. Godzilla se střetne s gigantickou radioaktivní můrou Mothrou, ptakoještěrem Rodanem a také svým největším nepřítelem, trojhlavým Kingem Ghidorahem.

A když gigantičtí mytičtí tvorové začnou bojovat o nadvládu nad světem, v ohrožení se ocitne samotná existence lidské rasy. Už snímek z roku 2014 ke Godzille přistupoval spíš jako k ochránci planety a v novém filmu na ni bude lidstvo asi vsázet znovu.