Z filmových Dětí ráje se v Brně stali divadelní Milenci nebes

Děti ráje jako divadelní inscenace (zdroj: ČT24)

Národní divadlo v Brně se ujalo Dětí ráje. Slavný film Marcela Carného podle scénáře neméně slavného francouzského básníka Jacquese Préverta adaptovala tamní činohra pro divadlo. Inscenaci uvádí pod názvem Milenci nebes. I proto, že Děti ráje se už jmenuje muzikál s písničkami Michala Davida.

Francouzského mima s českými kořeny Jeana-Baptista Gasparda Deburaua proslavil v Čechách román Františka Kožíka Největší z pierotů a následně stejnojmenný seriál. V něm exceloval v hlavní roli Vladimír Javorský. Příběhem mistra pantomimy Paříže devatenáctého století jsou inspirovány i Děti ráje. V bněnské adaptaci se do něj vtělil Jan Grundman. 

Podle autora dramatizace Pavla Jurdy se převedení Prévertova filmového scénáře pro divadlo neobešlo bez úprav. „Musel jsem zjednodušit velké množství postav. Vymysleli jsme koncept, že se jedná o divadlo na divadle, takže postavy se proměňují a obrovský komparz, který je ve filmu, nahrazujeme jakousi hereckou družinou,“ přiblížil. 

Děti nebes (Národní divadlo Brno)
Zdroj: Národní divadlo Brno

V inscenaci o opojné slávě i morální bídě divadelního života hraje velkou roli hudba, kterou složil Ivan Acher. Dotváří karnevalové výjevy a scény. Téma si žádalo i výraznou scénografii. „Je až surrealistická, vytvořená ze zrcadel, tím pádem umožňuje proměňovat prostor podle naší potřeby,“ popisuje Jurda.

„Inscenace chvílemi promlouvá skrze vizuálno, chvílemi skrze pohyb a chvílemi je zcivilněná,“ shrnul režisér nastudování Marián Amsler. Diváci mohli Milence nebes poprvé vidět v premiéře 19. října.