Filmová upoutávka týdne: Matt Damon se představí v kapesní velikosti

Zatímco začátkem minulého století žilo na Zemi méně než dvě miliardy lidí, v současnosti to už je zhruba sedm a půl miliardy a další nárůst populace se očekává. Nový film oscarového tvůrce Alexandera Paynea nazvaný Zmenšování nabízí komediální sci-fi vizi toho, jak by si lidstvo mohlo s přelidněním poradit – proces zmenšování lidí přitom podstoupí i Matt Damon jako Paul. Do českých kin se film podívá začátkem příštího roku.

Triková sci-fi není žánr, který by byl Alexanderu Payneovi blízký. Jeho dosavadní tvorba byla především postavená na dramatu a komedii zasazených do běžného života. Jeho scenáristická a režijní schopnost zachytit v životních peripetiích podstatné prvky mu už několikrát vynesla ocenění. Jedno z prvních (Zlatý glóbus za scénář) se váže k filmu O Schmidtovi z roku 2002, v němž si Jack Nicholson zahrál stárnoucího muže, který se po odchodu do důchodu vyrovnává s řadou krizí.

Ještě větší pozornost Payneovi o dva roky později vysloužila Bokovka o cestě dvou přátel po vinicích, za níž získal Oscara za scénář a vedle toho byl také nominován za režii. Jeho scenáristická práce byla na Oscarech oceněna i u snímku Děti moje. V případě režie zůstalo u nominace stejně jako u jeho dalšího projektu - černobílého snímku Nebraska.

Zmenšování
Zdroj: CinemArt

Se Zmenšováním zkouší Payne něco trochu jiného, ale pokud jde o herecký ansámbl, měl Payne tak jako v předchozích projektech k dispozici zajímavá jména.

Ústřední manželský pár, který se rozhodne podstoupit nevratný proces zmenšení, ztvárnili Matt Damon a Kristen Wiigová. Damon se v minulých letech objevil v řadě sci-fi filmů – od Elysia přes Interstellar po Marťana. Zatímco v nich směřoval spíš do vesmíru, ve Zmenšování zamíří do miniaturizovaného světa přímo na Zemi.

Z dalších herců Zmenšování nabídne Christopha Waltze známého z Hanebných panchartů, Aleca Baldwina, Jasona Sudeikise nebo Neila Patricka Harrise, kterého proslavil seriál Jak jsem poznal vaši matku.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů?

Po trikových velkofilmech jako Vetřelec: Covenant nebo Exodus: Bohové a králové Ridley Scott natočil komornější drama All the Money in the World, které se zakládá na skutečném případu únosu vnuka jednoho z nejbohatších lidí světa -–J. Paula Gettyho.