Čeští kosmonauti pomáhají Slepici v nouzi

Existuje národ, který když vypráví hrdinský epos, vyjde mu z toho komedie. Což je dobře, protože cílem pětidílné „situační tragédie“ Kosmo o české výpravě na Měsíc, je pobavit. Před diváky České televize pobaví ještě diváky při pěti projekcích ve čtyřech městech. Výtěžek z uvedení v kinech podpoří nadaci Slepice v nouzi. A její výběr není náhodný.

Satirická minisérie je dílem scenáristy Tomáše Baldýnského. V nemilosrdné nadsázce vypráví příběh velkého projektu malého národa - o cestě české posádky na Měsíc. Zapomenutou a vytunelovanou misi České nebe je totiž nutné dotáhnout, jinak hrozí likvidační pokuta z Evropské unie.

Ukáže se ale, že areál Brdy 1, kde kosmonauti usilovně trénují na svůj let, je ve skutečnosti zrušená základní škola nedaleko Měchenic a že centrifuga v hodnotě 250 milionů korun vypadá jako upravený řetízkový kolotoč. S tím vším si musí poradit zkušený politický šíbr Lubor Šnajdr.

Trailer: Kosmo (zdroj: ČT24)

V kinech diváci uvidí první tři díly. Kam na ně mohou zajít? 

  • na pražské projekce 16. září do Bia Oko a 30. září za účasti delegace tvůrců a herců do kina Aero
  • 23. září do brněnského kina Scala
  • 7. října do Bia Centrál v Hradci Králové
  • 1. října do kina Jitřenka v Semilech, kde se promítá v rámci festivalu Fokus Fest 

Výtěžek ze vstupného bude věnován nadaci Slepice v nouzi, která se zabývá nevyhovujícími podmínkami drůbežích velkochovů i osvětou v oblasti ekologického zemědělství. „Je to proto, že by si to jeden z hrdinů naší epopeje, přední český drůbežář Anton Hrabiš, jistě přál,“ vysvětlil výběr charitativní organizace Tomáš Baldýnský.

Rozhovor s Tomášem Baldýnským (zdroj: ČT24)

Čtveřice nekompetentních kosmonautů totiž musí putovat vesmírem spolu s živou slepicí, jejíž účas na vesmírném dobrodružství si drůbežářský sponzor vymínil. Z herců se do kosmického programu zapojí Petr Vančura, David Novotný, Jan Žáček, Jana Plodková, Martin Myšička či Martin Dejdar.