Dětství neznamená svobodu, připomene festival proti totalitě

Ředitel projektu Mene Tekel Jak Řeřicha zve na 10. ročník (zdroj: ČT24)

Doba nesvobody neomezuje jen dospělé, ale i děti a mládež. Jejich společenský, kulturní a duchovní život za totalitních režimů je tématem desátého ročníku festivalu Mene Tekel. Projekt proti totalitě, zlu a násilí začíná v Praze 22. února. Součástí programu bude opět rekonstrukce politického procesu, kterou v přímém přenosu odvysílá web České televize.

Festival zahrnuje výstavy, projekce, filmy, diskuse i koncerty. Letošní ročník provází výstavní projekt Kde domov můj v ambitu kláštera Panny Marie Sněžné. „Úmyslně jsme zvolili širší název, protože domov nemusel být vždycky pro děti příjemný. Vystavujeme například kresby paní Helgy Weissové-Hoškové, která dětskýma očima dokumentaristicky zachytila život v Terezíně,“ upřesnil ředitel projektu Mene Tekel Jan Řeřicha.

O svůj příběh se Helga Weissová-Hošková podělila i s fotografem webu ČT24 Janem Langerem. Přečtěte si o jejích osudech více:

Výstavy představí také příběhy nezletilých politických vězňů 50. let, vzpoury mladistvých v bývalém východním Německu nebo hnutí odporu na Ukrajině proti stalinistickému totalitnímu režimu ve 20. a 30. letech 20. století.

Myslíme si, že je potřeba připomínat především mladým lidem, že demokracie a svoboda nejsou naprosto samozřejmé, že je potřeba je bránit i za ně občas bojovat.
Jan Řeřicha

Lotyšská režisérka Dzintra Geka promítne svůj poslední dokument Boží ptáčci sledující osudy jejích krajanů, kteří se před koncem druhé světové války rozhodli uprchnout do Německa, aby se vyhnuli obsazení své země sovětskou armádou. Slovenský dokument Stopy ve sněhu přiblíží pašování literatury do uzavřeného Československa.  

Velmi silný příběh osobně doprovodí ukrajinský režisér Oles Jančuk. Jeho drama Hladomor '33 sleduje tragický osud jedné rodiny během apokalyptického hladomoru, který si ve třicátých letech vyžádal miliony obětí. 

Soud na Pankráci v září 1945
Zdroj: ČTK

Desátý ročník Mene Tekel potrvá do neděle 28. února. Jeho závěr je spojen s předáním cen ministra kultury, určeným těm tvůrcům, kteří byli za své postoje perzekvováni.