Z ulice na hudební vrchol. Mercury Prize vyhrál Benjamin Clementine

Vítězem prestižního hudebního ocenění Mercury Prize se v pátek stal Benjamin Clementine. Londýnský muzikant, který žije v Paříži, cenu věnoval obětem teroristických útoků z minulého týdne. Šestadvacetiletý hudebník byl vybrán ze dvanáctky nominovaných britských a irských autorů pro svůj debut At Least For Now.

Britsko-francouzský básník, skladatel a muzikant pochází z Ghany, ale vyrostl v Londýně. Kvůli neutěšeným rodinným podmínkám odešel z domova, střídal byty svých přátel, než v roce 2009 odcestoval do Paříže, kde se protloukal po ulicích a na živobytí si vydělával jako busker.

Postupně se naučil hrát na kytaru, na piano a na bubny. „V Paříži jsem hrál a zpíval, abych si zajistil obživu, ale lidé mě podporovali, abych pokračoval, že mám prý skvělý hlas,“ vypráví Clementine.

V roce 2012 skutečně zaujal hudebního manažera a začal nahrávat. Jeho hudba se inspiruje tradicí šansonu, kterou však svébytně posouvá. Dokáže být lyrický i velmi expresivní, jeho hluboce osobní texty jsou ovlivněny poezií Williama Blakea i francouzskými prokletými básníky.

Vítězná nahrávka je podle poroty „úžasně originální a emocionálně strhující album, které nabízí nekonečný a překvapivý požitek.“ Sám muzikant říká, že jeho hudba pochází „z velmi temných míst.“

Na nominační listině se letos dále objevilo třeba album My Love Is Cool od kytarových Wolf Alice, In Colour od Jamieho xx nebo debut písničkářky SOAK Before We Forgot How To Dream.