Žurnalistika je v krizi, upozorňuje Eco v Nultém čísle

„Od doby, kdy se objevila televize, noviny píší o tom, co v televizi říkali předešlý večer,“ říká spisovatel a literární vědec Umberto Eco. Na hlubokou krizi, kterou podle Eca prochází psaná žurnalistika od 50. let, upozorňuje v novém románu Nulté číslo. Celý rozhovor, který spisovatel poskytl České televizi, můžete sledovat v pondělním Interview ČT24 od 18:30.

Příběh se odehrává v roce 1992, kdy Itálií zmítaly obří korupční skandály. Byla to doba změn a odhalení tajemství z předešlých desetiletí plných politického teroru. „Neodhaluji ani tak tajemství, která se stala, ale skutečnost, že během dvaceti, třiceti, čtyřiceti let jsme vůči strašným věcem z minulosti otupěli,“ uvedl Eco.

Je italský spisovatel, sémiotik, významný představitel postmoderny a avantgardy 60. let 20. století. Vystudoval středověkou filozofii a literaturu, za sebou má práci v televizi, nakladatelství nebo řadu sloupků pro avantgardní časopisy.

V roce 1971 se stal prvním profesorem sémiotiky a v roce 1980 vydal svůj první román Jméno růže, který se stal bestsellerem. Mezi nejznámější díla se zařadily i jeho Dějiny krásy, Dějiny ošklivosti nebo Skeptikové a těšitelé, věnující se masové kultuře. V současnosti vyučuje sémiotiku na univerzitě v Boloni.

Umberto Eco
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere

V pořadí sedmý román Nulté číslo je výrazně kratší než předešlých šest, které už má Eco na kontě. V italských knihkupectvích je k dostání od letošního ledna. V češtině vyjde 1. října v nakladatelství Argo v českém překladu Anežky Charvátové.

Další román zatím Eco neplánuje. Jak podotýká, potřebuje to svůj čas. „Román je jako dítě. Je třeba mu věnovat aspoň dva roky, aby se naučil chodit a mluvit,“ vysvětlil Eco.

Události: Na pulty knihkupectví vstoupí Nulté číslo Umberta Eca (zdroj: ČT24)