Skleněné RE-FORMY Jaroslava Bejvla

V pražské Galerii Kuzebauch vystavuje nový tvůrčí projekt RE-FORMY Jaroslav Bejvl ml., inovátorský sklářský výtvarník, který svou múzu tentokrát objevil v archivech kovových forem. Použil je jako líhně objektů nečekané dynamiky. Spolu se skláři tvořil sochařským způsobem a chyby letité matrice povýšil na přednost.

Specifického dotvarování autor dosáhl prostřednictvím záměru pracovat s nedokonalostí staré lisovací formy a rozfoukáním skláře, zdánlivá amorfnost vzbuzuje v návštěvnících respekt i zvědavost. „Původní pravidelnost dekoru je narušena vetřelci,“ prozrazuje tvůrce sloganem z galerijní stěny. Sklenění mutanti nově definují lisofoukané tvarosloví váz z šedesátých a sedmdesátých let dvacátého století, navržených Václavem Hanušem. Současná estetika a uvolněnost linií efektně vedou vystavené artefakty za obzor obvyklého.

Václav Hanuš (1924–2009), mezinárodně oceňovaný podnikový designér jabloneckých skláren, se čtyřicet let věnoval vzorování krystalerie a broušeného skla. Jeho masivní minimalistické vázy zdobily většinu domácností, poslední dobou se staly i vyhledávaným sběratelským artiklem. Jaroslav Bejvl, šéfdesignér Preciosa Lighting, přistoupil k umu staršího kolegy s vrozenou empatií. Volnou tvorbou dopřává poklonu tradici, stejně jako postmoderní přesah. Každá z Transformací má svůj příběh, jehož výsledky se díky použité technologii neopakují.

Kurátor výstavy, Petr Nový z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, tvrdí, že umělec objevil čtvrtý rozměr lisovaného skla, RE-FORM. Ručně tvarované kusy jsou přes půl metru vysoké a vznikly během posledních tří let. Nejstarší z nich, černý útvar ze série Muutos, patří k chystanému projektu Exist/Exit, ovlivněnému hudbou kapely Sunshine a souvisejícímu i s projekcemi a videomappingy. Tajemný Muutos představí Jaroslav Bejvl také na své letošní retrospektivě v Domě umění v Opavě.

České návrháře šedesátých let zaujal finský design. Když si autor konceptu začal s formami hrát, jednou třídílnou oslavil slavného Alvara Aalta. „Tyto vázy jsou v náznacích tvarované podle jeho ikonických váz, inspirovaných finskými jezery,“ komentuje díla Bejvl. Dobře nasvícené exponáty na různě vysokých šedých podstavcích vytvářejí asymetrické ostrovy. Nepravidelné struktury objemných nádob nepůsobí neforemně, jsou re-foremné! Window Gallery obsadil atraktivní dialog kouřově šedého mutanta s fialovým.

Expozici RE-FORMY v Galerii Kuzebauch na pražském Břevnově lze zhlédnout do 19. června, vstup je volný.