Eva Olmerová – CD in memoriam

Na českém trhu se objeví písně jedné z nejuznávanějších českých jazzových zpěvaček Evy Olmerové. 14 let po její smrti budou v prodeji dosud nevydané písně, které vznikly na sklonku jejího života.

Patnáct let staré nahrávky, které dosud ležely v archivu, se teprve teď dostávají k posluchačům. Eva Olmerová písně nahrála těsně před svojí smrtí a už nebyly vydány. Nyní dostaly novou podobu, pásek byl vyčištěn a dodatečně nahrána hudba.

„Jsou to písně, které vznikly v rámci projektu Stín, kdysi v roce 1992 a celá deska je koncipována, jako by se posluchač ocitl v jazzovém klubu, kde zpívá paní Olmerová. To znamená, že je to ryze jazzová deska,“ prozrazuje ideu CD jeho producent Lukáš Fišer.

Po zpívání v kavárnách Eva Olmerová, jako velký jazzový objev dostala v roce 1962 angažmá v divadle Semafor, kde nastoupila na místo Evy Pilarové, která Olmerovou charakterizuje: „Ona je první bílá ženská, která umí zpívat tak jak černošky. To, co se my musíme pracně učit, to v Evě bylo a jestli někdo u nás má právo si říkat jazzová zpěvačka, tak to byla právě Eva Olmerová.“

Jiří Suchý k tomu dodává: „Ona byla, řekl bych, skoro nad naše poměry. Takovou zpěvačku si hned tak nemůžeme dovolit. Byla vynikající.“

Nahrávky byly přepsány do digitální podoby a trvalo dva roky, než byly úplně vyčištěny a upraveny. Navíc jejich životnost v původním znění byla omezená, a kdyby k přepisu nedošlo, poslední hudební stopy Evy Olmerové by byly navždy ztraceny.