Soutěž festivalu Finále uvede 21 hraných filmů a 28 dokumentů

Plzeň - Nové české filmy a dokumenty uvede ve své soutěži jubilejní 20. ročník plzeňského festivalu Finále. Jako každý rok se bude konat poslední týden v dubnu a kromě západočeské metropole se část programu dostane i do Prahy.

Zlatého ledňáčka, tradiční cenu pro vítěze plzeňského Finále, si může odnést jen jeden. Bojovat o něj bude víc než dvacet celovečerních hraných filmů a necelá třicítka nových českých dokumentů. „Jakmile se stanu předsedkyní poroty, která má rozhodnout o všech těch filmech, tak to pro mě bude, jako kdybych měla dvacet jedna dětí a nebudu si umět připustit, že některý z nich neuspěje,“ uvedla herečka a předsedkyně mezinárodní poroty Iva Janžurová.

Letošní ročník filmového festivalu zavzpomíná i na legendy české kinematografie. Promítat se budou snímky Jana Špáty, Františka Vláčila, Karla Kachyni, Miloše Formana, dále filmy natočené podle předloh Vladimíra Párala a Bohumila Hrabala. Specialitou bude celonoční maraton televizního seriálu Záhada hlavolamu k letošnímu 100. výročí narození Jaroslava Foglara. „Jako takovou lahůdku dáváme film, seriál, který nás v dětství ovlivnil všechny - čtyři a půl hodiny dlouhý televizní seriál o Rychlých šípech ze sklonku šedesátých let, který pro ČT natočil Hynek Bočan,“ řekl ředitel festivalu Ivan Jáchim.

I letos počítají organizátoři festivalu s řadou mimosoutěžních sekcí, seminářů, besed, panelů, výstav a koncertů, které by měly obsáhnout současné i historické filmové dění. A protože filmy nejsou jen o kameře a hercích, jsou připraveny i hudební workshopy. „Kolem filmové hudby se toho děje spousta a tohle je příležitost, jak si ukázat zákulisí filmové muziky,“ uvedl hudební publicista a dramaturg Pavel Klusák.

Několik desítek projekcí v rámci festivalu uvidí i návštěvníci pražských kin Evald, Světozor a MAT.

Festival Finále vznikl v roce 1968, po dvou letech zaznamenal nucenou normalizační přestávku. Obnoven byl až v roce 1990. Od té doby je každoročně největší přehlídkou české kinematografie.