Čajovna posledního srpnového dne

Amatérský divadelní soubor PrakOta vystoupil v Divadle v Celetné se svou hrou, která je volně inspirovaná dramatem amerického autora Johna Patricka Čajovna srpnového měsíce (1953).

Komedie, charakterizovaná jako příběh o střetu mezi těmi, kteří si potrpí na čistotu a pořádek, a těmi, kteří každý den v půl páté srkají čaj v piniovém lesíku, nás přivádí na japonský ostrov Okinawa, kde se po 2. světové válce snaží američtí okupanti zavést změny ve jménu demokracie.

Klíčová je stavba školy v malé vesnici Tobiki a její „zanesení na mapu“, kterou je pověřen mladý plukovník Fisby. Ten ale hned po příjezdu začne být manipulován místními obyvateli, a tak namísto plnění Plánu B a stavby školy ve tvaru pentagonu vzniká čajovna, vyrábějí se skříňky na cvrčky a pálenka. Plukovník má svoji gejšu a ve vsi panuje idyla, než se o všem doví jeho nadřízený, ctižádostivý plukovník Purdy, a rozhodne se nastolit pořádek.

Přes počáteční pomalé tempo hra postupně vtahuje diváka do děje, zejména od příchodu gejši Lotosový Květ (Julie Exnerová), která svými gesty a pohyby nepochybně okouzlí celé publikum. Dobře zvládnutá je i Fisbiho proměna z plukovníka zaslepeného plněním plánu v člověka žijícího v harmonii se svým okolím. Neškolenost projevu je nejpatrnější u Michala Rydla v roli psychiatra McLeana; postava latentního pěstitele je ale natolik vtipná a sympatická, že si i on získá publikum.

Atmosféru střetu mezi Západem a Východem podporuje sugestivní hudba, dobře nasvícená strohá scéna s japonskými proprietami, propracované kostýmy a působivé stínohry; soubor předvedl ucelený výkon a o jeho dobré pověsti svědčí i vyprodané divadlo, dávající jinak prostor profesionálním umělcům.


Vydáno pod