Zlatý střevíček obul Kdopak by se vlka bál a Max trapný

Zlín - Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně zná své vítěze. Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti dnes převzala česká režisérka Maria Procházková za rodinný snímek Kdopak by se vlka bál. Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro mládež získala dánská režisérka Lotte Svendsenová za film Max trapný. Tento snímek si odnesl i uznání ekumenické poroty. Nejlepším animovaným snímkem se stala Pošta! německých režisérů Christiana Asmussena a Matthiase Bruhna.

Do soutěžní sekce hraného filmu se letos probojovaly dva české filmy. Kromě „Vlka“ to byla i pohádka Miloslava Šmídmajera Peklo s princeznou. Tento snímek získal hlavní cenu dětské poroty, z hraných filmů se nejvíce líbil i divácké obci.

Cenu v soutěži evropských debutů si ze slavnostního večera odnesl snímek o rumunských cikánech italského režiséra Marca Pontecorva Pa-ra-da, za nějž byl již oceněn na filmovém festivalu v Benátkách; jde o jeho první celovečerní film.

Mezinárodní porota pro hraný film zemí Visegrádu udělila Cenu ministra kultury ČR celovečernímu slovenskému film podle stejnojmenné novely Petra Pišťanka Muzika v režii Juraje Nvoty. Cenu Dona Quijota obdrželi španělští Zbabělci režisérů Josého Corbacha a Juana Cruze. Z animovaných filmů se divákům nejvíce líbila estonská Mrkev na pláži v režii Pärtela Talla.

Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež si odnesl Lubomír Lipský.

Hvězdy na chodníku i na plátně

Předávání cen připadlo na předvečer posledního promítacího dne. Během celého festivalového týdne se představilo zhruba 470 filmů ze 44 zemí. Do Zlína zavítala i řada významných českých i zahraničních osobností.

Například mladá americká hvězda AnnaSophia Robbová, maďarský režisér Gabo Csupo, mladá španělská herečka Clara Lagová nebo Juan Luis Buñuel, syn slavného španělského režiséra Luise Buñuela. Dny evropského filmu byly totiž letos věnovány španělské kinematografii.

Z českých hvězd se návštěvníci festivalu mohli potkat například s Miroslavem Táborským, Martinem Dejdarem, Tomášem Matonohou nebo Ivanou Chýlkovou. Dva čeští herci obdrželi také své hvězdy na zlínském Chodníku slávy. Tereza Brodská „za nejkrásnější oči v českém filmu“ a Ondřej Kepka „za roli všetečného Honzíka v pohádkovém seriálu o Arabele“.

Zlín den po dni – filmový festival není jen film

31. 5. / V půl jedenácté dorazil na zlínské nádraží Vlak plný úsměvů, kterým přijely na festival handicapované děti z celé České republiky. Na nádraží je přivítaly pohádkové postavičky - Večerníček, myška, žabka a ježek - spolu s uměleckým ředitelem festivalu Petrem Kolihou.

1. 6. / Dopolední slavnostní zahájení festivalu bylo spojeno s promítáním nové české pohádky Peklo s princeznou.

2. 6. / Den s Českou televizí odstartoval dopoledne programem pro nejmenší. Odpoledne pak patřilo náctiletým. Mimo jiné se slavily narozeniny Boba a Bobka, soutěžilo s Martinem Dejdarem a skákalo na trampolíně.

3. 6. / Ve středu celé Česko četlo dětem. Začala také mezinárodní soutěž reklam Dětská kulička. Poprvé v ní letos hlasovala i dětská porota. Tak trochu překvapivě udělila první místo televiznímu spotu agentury McCann Ericsson, která upozorňuje na důležitost HIV testů v boji proti AIDS.

4. 6. / Pohádkové postavičky na sebe na tiskové konferenci ledacos prozradily. Rákosníček přiznal, že o vlasy se mu stará veverka. Myška prohlásila, že když foukne vítr, váží její uši tři sta kilogramů. A jedna tříletá holčička chtěla vědět, proč nemá Večerníček za kamarádku žádnou ovečku.

5. 6. / Architekti se zbláznili a soutěžili o nejzajímavější stavbu ze stavebnice Lego. Konal se také Den s Českým rozhlasem. A především – aukce 138 malovaných klapek vynesla 2,7 milionu korun. Zaplatili je dva kupci.