Nálepa nejraději dělá portréty

Praha - Malostranská beseda u příležitosti jubilea sochaře Josefa Nálepy, který se v tomto roce dožívá 75 let, uspořádala ve své galerii retrospektivní výstavu. Kromě jiných jeho děl je v expozici i socha Salvadora Dalího, kterého Josef Nálepa portrétoval jako vůbec první sochař na světě. Za svůj život vytvořil okolo 150 sochařských portrétů významných osobností českého kulturního a společenského života. Byly to například busty Vlastimila Brodského, Radovana Lukavského, Hany Hegerové a mnoho dalších. Výstava potrvá od 19. ledna do 27.února 2011.

Se Salvadorem Dalím se Nálepa setkal, když se jako šestinásobný držitel titulu mistr republiky ve vodním lyžování účastnil mistrovství světa ve Španělsku. „Dalí se v roce 1974 přišel podívat na lidi, co chodí po vodě. Shodou okolností, já byl v tom okamžiku na vodě. Když jsem měl končit, tak aby se to urychlilo, vypnul jsem se dříve a jel tak k břehu moc velkou rychlostí. Musel jsem udělat zatáčku a všechny, co tam stáli, včetně Dalího, jsem postříkal. Pak jsem se mu šel omluvit, a tak jsme se poznali. Projevil jsem zájem podívat se k němu do domu, a on přišel s požadavkem, že mě bude portrétovat. Jel jsem k němu a zjistil, že to má už perfektně vymyšlené. Tehdy jsem dodal, že i já bych ho na oplátku portrétoval. K tomu ovšem došlo až za tři roky,“ zavzpomínal Nálepa v rozhovoru pro ČT24 na svoje setkání s Dalím.

Na otázku, které osobnosti nestihl zachytit, ačkoli o to hodně stál, sochař odpověděl: „Třeba Bernstein, to byl tak nádherný člověk. Já si říkal, že si ho snad půjdu namodelovat na nějaký koncert, ale nezdařilo se.“

„Nejraději dělám portréty. To člověk nikdy neví, jak dlouho to bude dělat. Někdy, jako třeba u Dalího, kdy jsem byl ve fofru, to bylo jeden a půl hodiny, ale jiné trvají třeba i šest sezení,“ uzavřel rozhovor Josef Nálepa.

JOSEF NÁLEPA

Výtvarník Josef Nálepa se narodil v roce 1936 v Ostravě. Je absolventem pražské Akademie výtvarného umění (1956 – 62), oboru monumentální sochařství - studoval u profesora Pokorného.

Od roku 1962 pracoval převážně na veřejných zakázkách. Spektrum jeho tvorby zahrnuje sochy v nadživotní velikosti, reliéfy i drobnou plastiku (bronz, kámen, dřevo). Realizoval řadu plastik u nás, v SRN a v Rakousku. V současné době pracuje ve svém ateliéru na pražském Novém světě.

Významnou součástí práce Josefa Nálepy je tvorba portrétní. V dílech z posledních let se projevuje autorův silný vztah k Malé Straně. Jeho vodník Kabourek, který posedává u mlýnského kola Velkopřevorského mlýna, se zřejmě stane další turistickou atrakcí. Na Malé Straně můžeme vidět od Josefa Nálepy ještě Fauna u Divadla Kampa v Nosticově ulici.