Zemřel skladatel bondovek John Barry

New York – Ve věku 77 let zemřel v neděli v New Yorku John Barry. Příčinou smrti významného skladatele filmové hudby byl podle serveru BBC srdeční infarkt. Tvorbu Johna Barryho, původem Brita, proslavily úspěšné filmy jako Vzpomínky na Afriku nebo Půlnoční kovboj. Známý byl ale především díky hudbě doprovázející špionážní série o Jamesi Bondovi.

„Miloval skládání hudby tak moc, jako lidé milovali ji poslouchat,“ řekl o Barrym jeho zeť, reportér BBC Simon Jack. Na zprávu o smrti známého skladatele reagovali i jeho kolegové. David Arnold, skladatel hudby k aktuální bondovce zveřejnil svou kondolenci na Twitteru: „Jsem hluboce zarmoucen tou zprávou a také hluboce vděčný za všechno, co udělal pro hudbu a pro mě osobně.“ Tim Rice, jenž s Barrym pracoval na písni All Time High, která zazněla v bondovce z roku 1983 Chobotnička, o skladateli prohlásil, že „byl schopen zachytit náladu scény i celého filmu geniální instrumentací“.

Medailonek Johna Barryho (zdroj: ČT24)

Nezaměnitelný hudební doprovod k filmu Goldfinger a k dalším deseti bondovkám, například Žiješ jenom dvakrát nebo Diamanty jsou věčné, napsal Barry napsal v letech 1962 až 1987. Řadu prestižních ocenění však získal za hudbu i k jiným snímkům - Tanec s vlky, Lev v zimě, Volání divočiny a Vzpomínky na Afriku.

Za svou půlstoletí trvající kariéru obdržel pět filmových Oscarů. První dva mu byly uděleny za orchestrální hudbu a píseň ke snímku Volání divočiny. Za hudbu ke Vzpomínkám na Afriku obdržel Zlatý glóbus a také čtyři hudební ceny Grammy.

Poslední Barryho prací byla hudba k válečnému thrilleru Enigma z roku 2001. Skladatelské mistrovství Johna Barryho pak naposledy připomněl muzikál Brighton Rock, uvedený v Londýně před sedmi lety.