Ředitel Alšovy galerie rezignoval

České Budějovice - Ředitel Alšovy jihočeské galerie Lubomír Bednář v pondělí rezignoval na svou funkci. Reagoval tak na závěry tříměsíční prověrky, kterou v lednu v galerii nařídil kraj, poté co v ní ředitel provedl reorganizaci a propustil několik lidí. Auditor, scenárista Martin Bezouška, dospěl k závěru, že Bednář by měl z funkce odstoupit. Audit měl přispět k řešení ostrých sporů, které jednu z nejvýznamnějších českých galerií v poslední době ovládly.

O práci v galerii přišli od ledna čtyři lidé, ti, kteří loni v květnu protestovali proti přerušení retrospektivní výstavy Karla Zlína v jízdárně na zámku Hluboká, aby si tam společnost Koh-i-noor mohla uspořádat oslavu. Zejména proti zrušení pozice kurátora sbírky starého umění, jež je po Národní galerii v Praze druhou nejvýznamnější v zemi, tehdy u hejtmana a ministra kultury protestovala profesní organizace českých historiků.

Podle Bezoušky byl na řešení krize v Alšově galerii nejvyšší čas. Po třech výpovědích na sklonku roku odešla následně další perspektivní pracovnice a hrozily odchody dalších lidí. Bylo tam vnitřní napětí, patová situace, chyběla dlouhodobá koncepce. „Z galerie se vytratila tvůrčí atmosféra, důležitá pro chod každé podobné instituce,“ uvedl.

Hejtman rezignaci ředitele Bednáře v pondělí akceptoval, 19. dubna ji projedná krajská rada, která pověří některého ze zaměstnanců dočasným vedením galerie a posléze vypíše výběrové řízení na místo nového šéfa. „Nyní bych za tím udělal tlustou čáru s tím, že budeme hledat nového ředitele,“ potvrdil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Bednář zůstává nadále zaměstnancem galerie. Podle hejtmana se v konkurzu přihlásil na zaměstnaneckou pozici na krajském úřadě. Galerie se podle něj nenachází v ekonomických problémech a za pět let, kdy ji Bednář vedl, byly mimo jiné obměněny obě stálé expozice.

Alšova jihočeská galerie zahájila činnost v roce 1953 jako krajská galerie v Českých Budějovicích, po třech letech přesídlila do zámecké jízdárny na Hluboké. Galerie vlastní bezmála 18 tisíc sbírkových předmětů, mimo jiné nejobsáhlejší kolekci gotického malířství a sochařství, nizozemského malířství 16. a 18. století a českého sochařství. Součástí je expozice v mezinárodním muzeu keramiky v Bechyni. Loni ji navštívilo na 30 tisíc lidí.

Lubomír Bednář
Zdroj: ČT24