Chytit Madoffa se snažili především dokumentaristé

New York - Největší podvod z Wall Street posledních let se dočká dokumentárního zpracování. Ve snímku s názvem Chyťte Madoffa se rozhodl poprvé promluvit i jeden z vyšetřovatelů případu Harry Markopolos. Bernard Madoff dostal za finanční 'letadlo' 150 let vězení, v němž oklamaní investoři utopili více než 65 miliard dolarů. Harry Markopolos podovod odhalil o deset let dříve, než vyšel veřejně najevo. Nedokázal však sehnat dostatek důkazů.

„Když jsme dokument natáčeli, bylo nám do pláče. Tak moc jsme chtěli Madoffa zastavit a nepovedlo se nám to. Během natáčení za námi chodily oběti podvodu a vyprávěly své příběhy. Myslím, že mě vnitřní výčitky už nikdy neopustí. V obchodě a zvláště na Wall Street může často dojít k chybné investici. Bernard Madoff ale od začátku věděl, že více než polovina investorů o své peníze přijde,“ prohlásil v dokumentu Harry Markopolos.

Společnost Investements Securities Madoff založil v šedesátých letech. Lákal klienty na vysoké zisky, které ale nevyplácel z výnosů, nýbrž z vkladů nově příchozích klientů. Ti potom nedostali nic, přestože finančník stále vykazoval fiktivní zhodnocení o 25 %.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

„Z případu plyne pro všechny jedno velmi důležité poučení, když něco vypadá až moc dobře na to, aby to byla pravda, a navíc tomu úplně nerozumíte, dejte ruce pryč. Případ odhalil slabiny v regulačním systému, Madoffovi se za tu dobu podařilo napálit spoustu významných osobností,“ doplnil Markopolos.

Madoffova pyramida spadla v prosinci 2008, kdy došlo k poklesu trhu. Bývalý předseda americké burzy cenných papírů byl shledán vinným v jedenácti státech.