Film Alois Nebel měl předpremiéru v kině Pohoda

Jeseník - Jesenické kino Pohoda se dnes dvakrát zaplnilo při předpremiéře filmu Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka. Po publiku na festivalech v Benátkách a Torontu se Jeseničtí stali prvními českými diváky z řad veřejnosti; snímek se v distribuci objeví 29. září. Ve čtvrtek bude v pražském Divadle Archa pokřtěn soundtrack s hudbou.

„Dojeli jsme sem autobusem, na trati z Hanušovic je výluka,“ řekl divákům Rudiš po projekci v kině Pohoda. To zvítězilo v anketě, v níž lidé navrhovali, kde by se měl snímek poprvé představit. Téměř šest desítek navrhovaných kin nasbíralo 25 000 hlasů. K prvenství přispělo, že Alois Nebel se natáčel právě na Jesenicku. Kromě první veřejné projekce tak kino Pohoda získalo přítomnost hlavních tvůrců filmu, to vše na červeném koberci a navíc s odměnou 10 000 korun, podepsaným plakátem k filmu, soundtrackem, originální kresbou a desetiprocentní slevou z půjčovného všech filmů z nabídky distribuční společnosti Aerofilms na jeden rok.

Podle producenta snímku Pavla Strnada ze společnosti Negativ má filmová verze o výpravčím ze železniční stanice Bílý Potok v Jeseníkách francouzského distributora, bude uvedena u koprodukčních partnerů, tedy na Slovensku a v Německu, jedná se i s Polskem.

I když inspirací tvůrcům ke stanici Bílý Potok ve skutečnosti byla Horní Lipová, snímek se natáčel v Malé Morávce na druhé straně pohoří. Rudiš s Jaromírem 99 už chystají nový komiks ze Sudet. Jeho hrdinou bude slavný německý herec Rudolf Rittner, reálná postava a rodák z Bílého Potoka, toho skutečného u Jeseníku. Na počátku minulého století byl hvězdou berlínských divadel a němého filmu, ale pak se trochu zbláznil a vyměnil velký svět a Berlín za samotu v Bílém Potoce.