Česko má patnáct krajů

Praha – Více než stovka půjčoven knih po celé České republice se zúčastní 15. ročníku Týdne knihoven. Nabídnou opět řadu tematických happeningů, veřejných čtení, soutěží a besed, navíc se organizátoři akce rozhodli letos věnovat jednotlivé dny vždy jedné z cílových skupin čtenářů.

Každý den od 3. do 10. října bude věnován jedné z cílových skupin. Pondělí bude patřit seniorům, úterý rodičům na rodičovské dovolené, v dalších dnech se pak pořadatelé budou věnovat například handicapovaným uživatelům knihoven, národnostním a jazykovým menšinám či čtenářům elektronických knih.

Cílem akce, jejíž letošní motto zní: 15. kraj České republiky – kraj knihoven, je podpora knih a čtenářství a nabídka atraktivního využití volného času. Městská knihovna ve středočeském Benešově nabídne například výtvarnou dílnu, soutěže či čtenářský bazar, knihovna v Černošicích chystá knihovnickou tombolu a plzeňští prvňáčci budou v tamní knihovně slavnostně „pasováni na čtenáře“.

„Týden knihoven začíná celostátní akcí Velké říjnové společné čtení aneb Pocta Karlu Jaromíru Erbenovi. Knihovny v ní připomínají dvousté výročí narození slavného básníka,“ vysvětlil Roman Giebisch z Národní knihovny ČR

Krátce po jeho zahájení pak ministr kultury předá státní cenu Knihovna roku 2011. Slavnostní akt proběhne v prostorách Zrcadlové kaple Klementina a jeho součástí bude také udělení ceny Městská knihovna roku 2011.