Suchý a Šlitr zapletení v Tajemství žlutého hřbetu

Příbram – Písně Suchého a Šlitra provází kabaretní detektivku s prvky hororu, která vznikla přímo pro Divadlo A. Dvořáka v Příbrami. Hra nazvaná Tajemství žlutého hřbetu nasvítí známé písně z nového úhlu, slibují divadelníci.

„Žlutý hřbet měly paperbackové detektivky, od nich je název odvozený,“ prozradila herečka Anna Fixová. Zapeklitý případ na příbramském jevišti řeší policejní praktikant Kudlič – má přiznání, (sebe)vraha, ale chybí oběť.

Představení – divadlo ho charakterizuje jako hru na hraně němé grotesky a monty-pythonovského kabaretu s převahou slovní ekvilibristiky – je prosycené komickými až absurdními momenty. Mimo jiné i hororovými vzpomínkami na dětství.

Hru napsal Milan Šotek na objednávku divadla, v zadání bylo propojení příběhu s písněmi Suchého a Šlitra. „Tak, aby tam zapadaly. Buď se k ději hodí, vedou ho vpřed, anebo naopak často působí velmi kontrastně,“ doplnil Vít Sázavský, který se ujal hudebního nastudování.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Podle režiséra Martina Packa je Tajemství žlutého hřbetu poměrně náročné – ne pro diváky, ale pro herce. „Ono se řekne kabaret, ale je tam spousta převleků a prostředí se mění rychle, filmovým střihem,“ upozorňuje. V premiéře příbramská scéna hru uvede ve čtvrtek 6. října.